Last news in Fakti

10 Февруари, 2014 16:46 2 543 0

Връчиха испанските "Оскар"-и

  • награди-
  • "гоя"-
  • филм-
  • испанските "оскар"-и

Филм на режисьора Давид Труеба спечели 6 отличия на името на Гоя

Връчиха испанските "Оскар"-и - 1
Режисьорът Давид Труеба и актрисата Наталия де Молина триумфират с наградите си. Снимка: АП/БТА

Режисьорът Давид Труеба е големият победител в 28-ата церемония по връчването на испанските филмови награди "Гоя" в Мадрид, които се смятат за „испанските Оскари“. Неговата лента "Лесно е да се живее със завързани очи" спечели 6 отличия, включително и в най-престижните категории - за най-добър филм и най-добър режисьор.

Давид Труеба, по-малкият брат на режисьора Фернандо Труеба, е и автор на сценария на филма, който е по действителен случай. Лентата разказва историята на преподавателя по английски език Антонио Сан Роман, който по време на диктатурата на Франко през 60-те години на миналия век използва песни на "Бийтълс" в лекциите си.

В ролята на преподавателя е Хавиер Камара, който пък получи наградата "Гоя" за най-добър актьор. Неговият персонаж във филма тръгва на невероятно пътешествие в страна с авторитарен режим, за да се срещне с Джон Ленън, който по същото време се снима в Алмерия във филма на Ричард Лестър "Как спечелих войната".
"Синьо и не толкова розово" на венецуелския режисьор Мигел Ферари спечели наградата за най-добър латиноамерикански филм, а вече окичената с множество награди лента "Любов" на австриеца Михаел Ханеке - отличието за най-добър европейски филм.

Наградата "Гоя" за най-добра актриса бе присъдена на Мариан Алварес за ролята й във филма "Раната" – режисьорски дебют на Фернандо Франко.

Тереле Павес получи приза за най-добра поддържаща женска роля за изпълнението си във филма „Вещиците от Сугарамурди“, а Роберто Аламо – за поддържащ актьор в „Моето голямо испанско семейство“.
Наградите за актьорски дебют отидоха при Хавиер Перейра за филма „Стокхолм“ и Наталия де Молина, също за превъплъщение в „Лесно е да се живее със завързани очи“.

Награда „Гоя“ за заслуги към седмото изкуство получи режисьорът и сценарист Хайме де Арминяну.

Тази година на преценката на журито са били представени 135 филма, 77 от които игрални, 53 документални и 5 анимационни. Отличието в 28 категории се връчва ежегодно от Испанската академия по киноизкуство от 1987 г. насам. Символът на наградата е бронзов бюст на великия художник Франсиско Гоя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА