10 Юли, 2024 05:17 1 571 3

Държавата вдига финансовата подкрепа за археологическия обект "Хераклея Синтика"

  • найден тодоров-
  • разкопки-
  • министър-
  • култура-
  • хераклея синтика

В това увери служебният министър на културата Найден Тодоров, който посети разкопките

Държавата вдига финансовата подкрепа за археологическия обект "Хераклея Синтика" - 1
Снимка: Медиапул

Държавата ще увеличи финансовата помощ за археологическия обект "Хераклеа Синтика край Петрич, предаде NOVA.

В това увери служебният министър на културата Найден Тодоров, който посети разкопките. Тодоров посочи, че откритията в обекта са изключително ценни и финансова подкрепа ще бъде оказана. Междувременно все още не е ясно кога уникалната статуя на Бог Хермес, която беше открита миналата седмица, ще бъде преместена в музея в Петрич.

"Бяхме готови още в петък, но имаше известни хиксове, а не можем да допуснем никакъв провал. Затова чакаме още специалисти, работим с общината много плътно. До края на седмицата би трябвало да сме стигнали вече в музея в Петрич", каза ръководителят на обекта проф. Людмил Вагалински.

"В момента има отпуснати 300 000 за този проект. Те ще бъдат увеличени във времето. Няма как да вървим напред, ако не знаем миналото си. А за да го открием ни трябват пари. Държавата ще ги даде", каза министърът на културата Найден Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какъв Хермес

    2 0 Отговор
    Това е петричанин, вкаменен от Медуза.
  • 2 бай Иван

    0 1 Отговор
    Е г.а ти и държавата . Една седмица не може да отпусне пари за изваждането на статуята. Абе археолозите и на това ли да ви учим ? Кажете ,че е статуя на украински бог от времето на Украйнската империя преди 4000 години и ще станете милионери като потекат парите за спасяването на статуята. Може и "Нобел" да вземете.

    Коментиран от #3

  • 3 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "бай Иван":

    Не бе колега , чакат иманярите да дойдат и да оберат всичко ценно а на археолозите ще оставят
    да лепят счупени глинени гърнета ....