Last news in Fakti

28 Февруари, 2014 18:47 1 723 0

Светлин Русев подреди изложба протест

  • светлин русев-
  • изложба-
  • протест-
  • наказателен кодекс-
  • културна ценност

Художникът колекционер изрази несъгласие с абсурдни текстове от проекта за нов Наказателен кодекс

Светлин Русев подреди изложба протест - 1
Снимка: БТА

Изложба в знак на протест срещу проектозакона за нов Наказателен кодекс подреди академик Светлин Русев на два етажа в галерията на СБХ на "Шипка" 6 в столицата. Експозицията включва непоказвани произведения от неговата лична колекция, включително и любима за художника рядка икона на св. Георги.

"Свидетели сме на много безумия, които са ставали у нас, но чак до такова безумие не вярвам да се стигне", изрази надежда художникът в студиото на БНТ. На практика проектът за нов НК, в главата за престъпленията срещу режима на културните ценности и архивните документи, е следствие на един объркан, неграмотен Закон за културно-историческото наследство, коментира акад. Русев. Този неграмотен закон вече роди своето детенце – текстовете в проекта за нов НК, каза той, и категорично обяви: "Това са безумия и ние няма да позволим това нещо".

В студиото на БНР Светлин Русев прочете само един от спорните текстове в проекта, а именно ал. 1 от чл. 394, озаглавен "Несъобщаване за културна ценност", гласящ: "Който открие културна ценност и в продължение на седем дни не съобщи на властта, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба".

"Това са нови постъпления и непоказани произведения. Една голяма част от колекцията съществува като самостоятелен музей на "Врабча" 18. Основната причина да покажа неща, които се намираха в депото, е недоразумението в Закона за културно-историческото наследство. Идеята ми е, който умее да гледа, да види, че една колекция се изгражда не по закони, писани от хора, а по много по-сложен начин и в много случаи - непредвидим. В тази колекция има неща, които са по-стойностни за мен с посвещенията си. Има цяла серия рисунки на Дечко Узунов, които са ми посветени лично и надписани с определен текст. Имам посвещения и от други автори - европейски и български. Има неща, които са редки като автори, непознати не само на широката публика, но и на специалистите. Идеята ми е да се види,че колекционерите искат да споделят това, което имат, а не да го крият по рафтовете. Смятам това да е първа част от колекцията, което ще покажа", обеща художникът.

Определянето на културна ценност е толкова широко и объркано в Закона за културно-историческото наследство, че това прави широкодостъпни произвола и своеволното тълкуване, смята акад. Русев.

Смисълът на изложбата-протест е да се покаже, че колекционерите опазват културни ценности. Две трети от експонатите в изложбата са по-стари от 50 години и според формулировките в ЗКИН и НК притежаването им е престъпление. Неслучайно аз давам пример с моите студентски работи – те са по-стари от 50 години и аз подлежа на наказателна отговорност, заяви художникът меценат, цитиран от „Правен свят“.

Той обясни, че се е опитал да ангажира с проблема хората, които имат отношение към приемането на закона. Засега единствено сериозно се е отзовал председателят на Народното събрание Михаил Миков, който вчера е бил и близо 30-40 минути на изложбата. В личен разговор с акад. Русев Михаил Миков заявил, че предвидените нови текстове в проекта за НК са "доста неприлични и, да не кажа, професионално неграмотни".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА