18 Март, 2014 16:35 2 250 0

Уникална златна огърлица от ІІІ век спасена от трафик

  • културна полиция-
  • министерство на културата-
  • петър стоянович-
  • велислава кръстева-
  • златна огърлица-
  • дамаскин

Предстои създаването на културна полиция

Уникална златна огърлица от ІІІ век спасена от трафик - 1
Снимки: БТА

Подготвя се създаването на звено към Министерството на културата, действащо като "полиция по въпросите на културата", която ще работи във взаимодействие с ДАНС, МВР и прокуратурата.  Вече съществува такава междуведомствена работна група. Опит за създаването на културна полиция страната ни ще черпи от Италия, заяви на пресконференция министърът на културата д-р Петър Стоянович.

„Италианският модел е реализиран при съподчинение на карабинерите по културното наследство на Министерството на културата и на Министерството на вътрешните работи. И сега има действаща инструкция за МВР, прокуратурата, митниците с водещата роля на Министерство на културата за работата им. И сега има дирекция „Инспекторат по културното наследство”. Но тази дейност може да бъде вдигната на по-високо ниво”, посочи зам.-министърът на културата Велислава Кръстева. По думите й, това звено ще стане факт в най-кратките възможни срокове.

Според Велислава Кръстева, реализацията на този проект предполага прецизно уреждане на взаимоотношенията между съответната дирекция в МВР, която работи по културните ценности, и останалите институции.

На пресконференцията днес пред журналисти бяха показани уникална златна римска огърлица от ІІІ век, принадлежала вероятно на аристократ, обитавал нашите земи (източната част на Римската империя), и ръкопис на дамаскин от XIX век, върнати на държавата, след като са били спасени от продажба на търг в Лондон.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че огърлицата е уникален за света шедьовър от чисто 23-каратово злато, при това - добре запазен. Тя е била конфискувана от колекционер в Благоевград, подготвящ продажбада й на аукцион в чужбина, при акция на ДАНС и полицията в средата на миналата година. „Не е учудващо, че е имало богат аристократ, вероятно на държавна служба, който може да си позволи да купи на жена си или любовницата си толкова скъпа огърлица”, коментира шефът на НИМ.

Ръкописът пък е с автограф на един от последните български книжовници, преписвали книги на ръка - даскал Тодор Пирдопски, работил през първата половина на XIX в. Сборникът „дамаскин” съдържа 29 поучителни слова и миниатюри като илюстрации, което също е рядкост, посочи проф. Димитров. Той е бил обект на незаконен трафик с посока Лондон. Според Петър Стоянович, следите на ръкописа са се загубили в края на ХІХ век и излизането му на бял свят е цяло чудо. Последното известно място, където някога е съхраняван, е била църквата в Трявна. 

Според д-р Стоянович двата ценни артефакта са чудесни примери за борбата с трафика и иманярството. „Опазването на културното наследство е една от основните задачи, която си поставя Министерство на културата. Този ангажимент ще продължи да ни води и занапред. Следващата стъпка, която вече в ход, е България да се сдобие с културна полиция”, обеща той, като увери, че броят на витрините със спасени културни ценности ще расте.

В отговор на журналистически въпрос заместник-министър Велислава Кръстева отбеляза, че между първо и второ четене в Народното събрание на новия Наказателен кодекс, от страна на Министерство на културата ще бъде предложено да се прецизират термините „археологическа ценност” и „научна щета”. Тя допълни, че в Закона за културното наследство и в сегашния НК не са предвидени обстоятелства, при които иманяри, разкопавайки незаконно даден археологически обект, могат безвъзвратно да разрушат различни археологическите пластове и така да лишат бъдещите поколения от изключително ценна научна информация.

На церемонията днес присъстваха и народният представител проф. Станислав Станилов, Пламен Ангелов – заместник-министър на вътрешните работи, Николай Соларов – прокурор от Върховната касационна прокуратура, проф. Боряна Христов – директор на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”, проф. Божидар Димитров – директор на НИМ, главен инспектор Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Национална полиция” и др. официални лица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА