20 Септември, 2024 12:46 508 6

Цветана Манева: Живейте така, че да бъдете необходими за другите

  • цветана манева-
  • златна роза-
  • фестивал

С това послание се обърна актрисата към младите хора и към присъстващите на откриването на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна

Цветана Манева: Живейте така, че да бъдете необходими за другите - 1
Снимка: БГНЕС

Живейте така, че да бъдете необходими за другите. С това послание се обърна Цветана Манева към младите хора и към присъстващите на откриването на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. Актрисата, която чества 80-годишнина, е лице на тазгодишното 42-ро издание на форума.

Ако искаме животът да е по-смислен, по-пълноценен, по-удовлетворяващ, трябва да бъдем откровени пред себе си, да проникваме в себе си, да обръщаме душите си и да имаме стремежа да разберем какъв е всеки от нас. На мен лично ми костваше усилия, но аз знам каква съм, какво правя, как съм го постигала. Не го казвам, защото искам да съм някакъв пример. Това изисква усилия и терзания, но си струва да работиш независимо какво, за да правиш нещо за другите, да си необходим. Нищо не придава такъв смисъл на съществуванието човешко, освен усещането за необходимост. Ако всеки се чувства нужен и готов да направи за другия каквото и да било, всичко ще бъде наред. То не става само с повтаряне на Васил Левски, той е един, няма как да се скрием всички зад него. Ще продължавам да повтарям на младите хора - живейте така, че да бъдете необходими за другите“, каза Цветана Манева.

Тя призна, че Варна по особен и магнетичен начин е преобърнала живота ѝ така, че е оставила родния си град Пловдив, за да осъществи с екипа си Международния театрален фестивал „Варненско лято“, който е само с 12 години по-малък от филмовия „Златна роза“. По думите ѝ у нас има много културни прояви, някои със съмнително достижение и недостатъчен вкус, но печелещи повече зрители, което я кара да се замисля имало ли е смисъл това, което е правила до този момент. „Но аз събирам кураж и ще продължавам. Вярвам в диалектиката, в младото поколение. Всичко зависи от нас“, добави актрисата.

Тя получи цветя от изпълнителния директор на Националния филмов център (НФЦ) и директор на „Златна роза“ Петър Тодоров и от кмета на Варна Благомир Коцев. Бе прожектирано видео, създадено от екипа на фестивала, с откъси от нейни знакови филми през годините.

На церемонията присъства и генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който връчи на Цветана Манева специален подарък, който по думите му е безценен. „Дори НФЦ не можа да се върне толкова назад в новините за нея, колкото БТА. Един живот може да бъде оценен по различни начини, но сигурен начин е да го правим през новините“, посочи той и съобщи, че Цветана Манева попада за първи път в емисията на националната информационна агенция на България, когато тъкмо е навършила 24 години. Това става на 1 февруари 1968 г. БТА съобщава за премиерата на филма „Шведски крале“ на Людмил Кирков и срещата на неговия творчески колектив с публиката, която сърдечно е приветствала Цветана Манева. След това има много новини за нея, но Вълчев отличи една от 3 октомври 1974 г., когато се прожектира „Трудна любов“ в София и БТА припомня, че Манева е получила голямата наградата за най-добра женска роля във филма на Иван Андонов, а неговият дебют, като режисьор, е на фестивала „Златна роза“ във Варна.

Кирил Вълчев поднесе на актрисата и колаж с нейни снимки от архива на БТА, сред които е и тази от 12-ото издание на „Златна роза“ във Варна през 1973 г. Според него обяснението за толкова постоянното ѝ присъствие в новините е, че тя не е само творец, а и творец с характер. Той припомни, че в броя на списание „ЛИК“, който Агенцията издаде специално за 40-тото издание на фестивала „Златна роза“ преди две години, едно от интервютата е с Манева и тя казва, че каквито и несъгласия да имаме помежду си, трябва да оставаме общност и най-важното е човек да няма толкова много изисквания към другите, колкото към себе си. „Това мислене вероятно е обяснението защо думите на Цветана Манева и тази вечер отново ще влязат в новините на БТА“, каза Вълчев.

На откриването на 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ присъстваха още зам.-министърът на културата Илко Ганев, областният управител на Варна проф. Андрияна Андреева, творческият директор на форума Александър Донев, членове на журитата, кинодейци. БТА е медиен партньор на форума.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 З л о б а р к а

    7 2 Отговор
    Обича само себе си
  • 2 🎃+🐷+👮=🇹🇷🗳️

    3 1 Отговор
    братя шишкови така правят и бг не може без тях
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аз така го разбрах

    7 1 Отговор
    Иска да каже да се гърбим от работа, за да съмм необходим на мойте неблагодарни копеленцца

    Коментиран от #6

  • 5 Абе

    8 0 Отговор
    май през живота си си живя полезна за себе си !
  • 6 Точно обратното

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз така го разбрах":

    Те да гърбят за да са ѝ полезни !