26 Септември, 2024 14:57 331 5

"Арт наВън" – представят уникални техники за възстановяване на старинни шевици

  • арт навън-
  • читалище-
  • алеко константинов

Събитието е с благотворителна цел

"Арт наВън" – представят уникални техники за възстановяване на старинни шевици - 1

На 28 и 29 септември 2024 г. Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ ще бъде домакин на събитието „Арт наВън“, което ще съчетае култура, изкуство и традиции в двудневен празник, насочен към развитието на творческите общности и опазването на българските народни традиции. Събитието е с благотворителна цел, като събраните средства ще бъдат използвани за реновирането на сградата на читалището – културен символ и важно средище за образователна и културна дейност.

„Арт наВън“ ще представи богатата дейност на читалището, включително и школите, които започват новия учебен сезон. Ученици и преподаватели от различни направления ще покажат своите таланти чрез разнообразни артистични изяви. Програмата включва театрални постановки, музикални изпълнения, творчески работилници по рисуване и хип-хоп танци, както и демонстрации на художествени занаяти.

Събитието ще бъде допълнено от специални участници от Задругата на майсторите на народните художествени занаяти (ЗМНХЗ), които ще представят уникални техники за възстановяване на старинни шевици и традиционни облекла, както и демонстрации на техниката „Фриволите“ – рядко срещан, но изключително красив метод на плетене. Тези традиционни занаяти са ценен пример за съхранението на българските културни и художествени наследства, които носят духа на миналото в съвременното изкуство.

На събитието ще участват и детски духов оркестър от НЧ „Културен подем - 2020“ в село Мирково, както и НЧ „Просвета-1895“ от село Топчии, които ще представят изящни ръчно тъкани килими и други приложни изкуства. Тези участници ще спомогнат за изтъкването на важността на запазването на традиционните български занаяти и културни практики, които са неразривна част от националната ни идентичност.

Читалищата в България са не само центрове на културни и образователни дейности, но и институции с дълбоко историческо значение. Те са символ на нашите корени и на българското Възраждане, като играят ключова роля в поддържането на народното самосъзнание и идентичност. Събитието „Арт наВън“ подчертава нуждата от тяхното съхранение и възстановяване, особено в контекста на модерното общество, където традициите могат да служат като връзка между миналото и бъдещето.

Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат използвани за реновиране на сградата на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“, което има дългогодишна история и важна роля в развитието на културния живот в София. С реновирането му ще се осигури по-добра среда за обучение, творчество и културно развитие, от което ще се възползват бъдещите поколения.

Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ продължава да бъде важно средище за всички, които ценят изкуството, образованието и българските традиции. Това събитие е стъпка към запазването на тези ценности и отваря нови възможности за развитие на творческите дейности в София.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излагат се

    0 1 Отговор
    Жалък начин и повод за събиране на пари, но типично по западняшки.
  • 2 провинциалист

    0 1 Отговор
    А въпросното читалище в кое населено място се намира?
  • 3 Излагат се

    4 1 Отговор
    Какво общо има фриволите с шевиците? Фриволите е "тъкане" на дантели връзвайки възли чрез совалка, подобна на тази, с която тъкат на тъкачен стан.

    Коментиран от #5

  • 4 Нашия

    5 0 Отговор
    Много ми става традиционно и българско като гледам и слушам хип-хоп….😡
  • 5 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Излагат се":

    чакаме да видим коя НПО ще "обязди" начтнанието ...с тоя хип-хоп стана ясно ,че чуждите агенти са вече внедрени....