3 Октомври, 2024 09:44 338 3

В Карлово откриват изложба в почит на Евлоги и Христо Георгиеви

  • карлово-
  • изложба-
  • евлоги и христо георгиеви

Акцент в изложбата е дарителството на братя Георгиеви за родното Карлово

В Карлово откриват изложба в почит на Евлоги и Христо Георгиеви - 1
Снимка: БНР

Община Карлово и Историческият музей организират изложбата „Евлоги и Христо Георгиеви – големите дарители на България“. Откриването е на 3 октомври 2024 г. от 17.00 часа в Историческия музей, съобщава БНР.

В 10 пана, разположени в банери експозицията представя основни моменти от живота, стопанската, обществената и благотворителната им дейност. Акцент в изложбата е дарителството на братя Георгиеви за родното Карлово.

Живели десетилетия в чужбина, най-богатите българи в онази епоха никога не престават да милеят за своя роден град. В продължение на години наемите от дарени на градското общинско управление имоти финансират учебното дело в града. Евлогий Георгиев отпуска и други суми в полза на училищата.

На първо място той подпомага бедни, но способни карловски младежи да се учат в страната и в чужбина. Комплексът от сгради на Първата текстилна фабрика в Карлово, открита на 10.02.1891 г. , е най–голямата дарителска проява на големия благодетел спрямо неговите съграждани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пане Бичев

    1 1 Отговор
    Евлоги и Христо Георгиеви са хората, които предават на руският консул в Букурещ датата и мястото на дебаркиране на четата на Филип Тотьо и Хаджи Димитър. Той от своя стана с телеграма информира турския валия!
  • 2 никола гешев

    1 0 Отговор
    Предателството от двамата братя се извършва на 08.07.1868 г., а руският консул в Букурещ , чието име е Офенбургс телеграма съобщава на Високата порта, кога и къде точно четата на Хаджи Димитър и Филип Тотю ще стъпи на българския бряг! Иде реч за едни 100 000 златни рубли, които Хр.Георгиев е откраднал от " Добродетелната дружина" и ги е вложил във фирмата, а отказва да финансира четата!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.