21 Октомври, 2024 19:07 619 0

Италианска историческа продукция с българско участие

  • киномания-
  • берлингуер. голямата амбиция-
  • италия-
  • българия

Берлингуер. Голямата амбиция“ ще може да бъде видян от българска публика на тазгодишното издание на Киномания

Италианска историческа продукция с българско участие - 1

В рамките на 38-ото издание на Киномания ще се състои българската премиера на „Берлингуер. Голямата амбиция“, който откри 19-ия кинофестивал в Рим на 16 октомври. Филмът на Андреа Сегре е една от най-големите италиански исторически продукции за годината, а освен това в нея има силно българско участие. На прожекцията в Зала 1 ще присъства българският и част от италианския екип на филма, а събитието е част от програмата на Фестивала за европейска солидарност, чиято тема тази година е „Стени“.

„Берлингуер. Голямата амбиция“ предлага нов поглед към биографията на Енрико Берлингуер, лидер на Италианската комунистическа партия и една от най-влиятелните политически фигури в Италия и в света през 70-те години на ХХ век. Филмът започва с неуспешния, държан в тайна атентат, извършен срещу политика през 1973 г. в София. Елитни български актьори, възстановка на Кремъл в Зала 1 на НДК, уникални архивни кадри от София и знакови български сгради от соц епохата дават автентичния облик на филма.

„Берлингуер. Голямата амбиция“ има световна премиера като откриващ филм на престижния кинофестивал в Рим, където участва в конкурсната програма, а от 30 октомври тръгва в кината в Италия. В-к „Гардиън“, в обстойна статия за Берлингуер, баща на „историческия компромис“ с християндемократите и на идеите на еврокомунизма като една по-либерална версия на комунизма, отбелязва историческата значимост на неговата личност. И левите, и десните политици в Италия изтъкват „моралната безукорност“ и харизмата на Берлингуер като лидер – един от пионерите в борбата за постигане на разведряване в минното поле на световната политика през ХХ век.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА