26 Май, 2014 20:51 2 364 0

Шекспировият театър "Глоуб" гостува на Варненско лято

  • театър-
  • "варненско лято"-
  • шекспир-
  • "глобус"-
  • "хамлет"-
  • "глоуб"

Представянето е част от двугодишното световно турне на Хамлет

Най-големият театрален форум в страната - Международният театрален фестивал "Варненско лято", който ще се проведе в морската столица от 1 до 11 юни, е българската спирка на световното турне на Шекспировия театър "Глоуб" („Глобус”). Международната му програма включва още шест продукции от Европа, САЩ и Австралия.

Тази година целият свят отбелязва 450 години от рождението и 400 години от смъртта на един от най-големите автори в световната литература – английския ренесансов поет и драматург Уилям Шекспир. Лондонският Шекспиров театър „Глобус” – наследник на историческия театър, построен от самата актьорска компания на барда през 1599 г., отбелязва годишнината с безпрецедентно театрално приключение – двугодишно световно турне с може би най-великата пиеса на Шекспир - „Хамлет”. То си поставя за цел да я покаже във всяка страна от земния глобус. Негов домакин в България е Международният театрален фестивал „Варненско лято”.

Режисьорът Доминик Дромгъл, артистичен директор на „Глобус”, обяснява идеята за турнето с факта, че „духът на пътешествието и споделянето на истории пред нова публика винаги са били център в работата на Шекспир”. През 1608 г., едва пет години след като е написана, „Хамлет” се изпълнява на лодка „Червеният Дракон” на брега на Йемен. Десет години по-късно продукция на пиесата започва да пътува из Северна Европа.

„Не бихме могли да бъдем по-щастливи да  разширяваме тази мисия. С влак, самолет, автобус или лодка, ние се стремим да представим тази прекрасна, многопластова и многообразна пиеса на колкото може повече зрители”, казва Дромгъл. За световното турне той създава сценична версия на пиесата, в която актьорите влизат от роля в роля в шеметно преминаващи два часа и четиридесет минути, до които създателите на представлението свеждат шекспировия текст.

Българската публика ще може да ги съпреживее като част от международната програма на театралния фестивал „Варненско лято” на 3 юни на сцената на Драматичен театър – Варна.

Форумът е подготвил още едно събитие в чест на Шекспир и в доказателство, че той не престава да бъде „наш съвременник”. Чрез сателитна прожекция от Лондонския Национален театър той ще покаже на кино екран блестящата постановка „Крал Лир” на хитовия филмов и театрален режисьор Сам Мендес – носител на „Оскар” за „Американски прелести” и режисьор на „Джеймс Бонд: Скайфол”.

„Изключителна продукция”, пише водещият британски вестник „Гардиън” и без колебания й дава максималните пет звезди. В главната роля в тази безспорно една от най-великите шекспирови трагедии се въплъщава звездата на Националния театър в Лондон Саймън Ръсел Бийл. „Вече почти четвърт век тандемът Сам Мендес и Саймън Ръсел Бийл изкарват наяве най-доброто един от друг… Постановката на „Крал Лир” е завладяващо търсене на ядрото на трагедията, която придава на сферата на семейното космическо измерение, слива епическото и интимното и осмисля по свеж и изпълнен с въображение начин всеки един момент от пиесата”, пише в-к „Индипендънт”. 

Това своеобразно честване на поетическото богатство и мощ на един от най-големите световни театрални автори – Уилям Шекспир, МТФ „Варненско лято” осъществява в партньорство с Британски съвет.

Международната му програма включва още шест също така вълнуващи продукции от три континента. В деня на откриването централният градски площад ще се слее с „глобалния ритъм” на уличното представление „Парад на перкусиите”, което съчетава мистерията на древната ритуална процесия със съвременното звучене на ударната музика. Облечени в светещи рицарски костюми перкусионистите от италианската група „ДаДаДанг” ще излязат в центъра на града на шумно празнично шествие от танци, ритмични жестове и стъпки  и ще оповестят началото на 22-ото издание на най-големия международен театрален форум в България.

На него той ще представи още една италианска формация – известния театър „Чита ди Ебла” от град Форли, прочул се с представленията си в една от най-атрактивните театрални форми – на движенческия визуален театър. Фестивалната програма представя спектакъла „Метаморфозата”,  вдъхновен от едноименната новела на Франц Кафка. С изключителната пластическа прецизност и зрелищна артистичност изпълнението на Алесандро Бедости проследява превръщането на едно тяло в друго, на човешкото в нечовешко. „Рядко елегантно представление, истинско съкровище”, пише италианският критик Алесандро Паесано. Гостуването на представленията се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София.

След изключителния успех на постановката "Буря" на словенския режисьор Йерней Лоренци на миналогодишното издание на театралния форум, тази година той отново е негов гост с "Бесният локомотив", носител на награда за най-добро представление от международното жури на най-големия фестивал в Словения „Борстникови срещи" 2013 в град Марибор. Едно запомнящо се екстравагантно театрално кабаре по пиеса на иконата на полския авангард Станислав Виткевич – Виткаци, в което две пиана влизат в ролята на бясно пътуващ към "тайнството на съществуването" влак.

Варненската публика ще има възможност да види и новия талант на съвременния полски театър – режисьорът Радослав Рихчик с неговата сценична версия на култовия филм "12 разгневени мъже", продукция на популярния Театр Нови от град Познан.

Американското дуо между режисьор и актьор – Барбара Лансие и Джейк Гудман, ще представят завладяваща сценична адаптация на романа „Кадиш за нероденото дете” на носителя на Нобеловата награда за литература Имре Кертес със заглавието „Кадиш”. Гостуването на „Кадиш“ в България се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

МТФ "Варненско лято" остава верен на стремежа си да представя и еднa от най-новаторските форми на театъра. Тази година той постига това заедно с австралийската компания „Arphids” и проектът на артиста Елизабет Дън „Миграцията на птиците”. По необичаен начин той съчетава различни видове изкуства и екология, за да изследва възхитителната природа на прелетните птици и техните епични пътешествия. Проектът е адаптиран специално за гр. Варна и приканва публиката към вълнуваща и опознаветелна театрална разходка по маршрут, който следва момент от птичия миграционен път. Един необичаен пърформанс, който ни кара да се замислим за начините, по които наблюдаваме и преживяваме природата около себе си. Гостуването му във Варна се реализира с подкрепата на Фондация „Хомо Луденс“ и в сътрудничество на Българско дружество за защита на птиците.

ххх

Десет постановки от София, Варна, Пловдив, Плевен и Враца съставят българската селекция на 22-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, който ще се проведе в морския град между 1 и 11 юни 2014. Основната българска програма се очаква с голям интерес от публиката, а поканата за нея е желано признание от професионалната общност. Всяка година нейният селекционер се избира от членовете на Българската асоциация за театър. За тазгодишното издание това е изтъкнатият театрален критик, изследовател и преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Камелия Николова.

Мотото на селекцията й е „Театър и общество: отново за хуманността”, като с нея си поставя за цел да събере във фестивалния афиш онези постановки от актуалния сезон, които по високо професионален, ярък и въздействащ начин „разглеждат теми и казуси, свързани с потребността от хуманност в днешния свят, с възможностите за диалог и разбирателство между хората, между различните общности и култури, между личността, институциите и държавата”. Резултатът е богата и разнообразна откъм присъствие на театри от цялата страна програма, поставяща значими за съвремието ни въпроси.

Началото на фестивала ще бъда поставено на 1 юни на сцената на Драматичен театър – Варна с продукцията на Народния театър „Духът на поета” от Стефан Цанев под  режисурата на Маргарита Младенова. В нея Христо Мутафчиев се превъплъщава в министър-председателя и бивш революционер Стефан Стамболов, а Валентин Танев – в писателя Захарий Стоянов. Между тях се разгаря болезнен въображаем спор, в който тревожно се надига въпросът как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори – без  преврати, с официалното съгласие на народа и с всички лостове на демокрацията. В спектакъла  може да се види и младият актьор Павлин Петрунов, номиниран за наградата „Аскеер” 2014 за поддържаща мъжка роля.

Маргарита Младенова участва с още една постановка - „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” по знаменитата пиеса-притча на Бертолт Брехт, продукция на Младежкия театър. Заедно с неговите изявени актьори начело с Герасим Георгиев – Геро, тя разказва под формата на необичаен мюзикъл, съчетаващ сатира, политическо кабаре и пародия, за един свят, в който никой не е господар на себе си.

С актуалния въпрос - какви шансове имат истината и личната свобода в едно напълно подвластно от икономически интереси общество – се занимава успешният млад режисьор Крис Шарков в постановката „Народен враг” от модерния класик Хенрик Ибсен, продукция на Плевенския театър. В селекцията е включена и епичната постановка „Възвишение” (Драматичен театър – Пловдив) на режисьора Иван Добчев по едноименния роман на писателя Милен Русков, обявен единодушно от критиката за литературното събитие от последните години.

Постановката пренася във възрожденски времена. Отличеният с наградата „Икар” 2014 за режисура Иван Добчев отново се вглежда в образа на българския бунтовник-революционер с неговите противоречия, като събира на сцената силен актьорски състав с Асен Блатечки, Бойко Кръстанов, младите Красимир Василев (номинация „Икар” 2014 за дебют), Елена Кабасакалова и др. В 19 век, но с особено актуално значение, отвежда и постановката „Ревизор” от Гогол под режисурата на Пламен Марков, с която театърът-домакин участва в селекцията, с номинация за „Икар” 2014 за зрелищната сценография на Мира Каланова и водеща мъжка роля на Стоян Радев.

Темата за користолюбието и неговото разобличаване присъства в още два подбрани спектакъла и то по пиеси на големи класици на световната драматургия. Във „Волпоне” от великия драматург на Елизабетинска Англия Бен Джонсън се изрежда цяла галерия от образи на алчността и стремежа за самооблагодетелстване, като накрая всеки попада в собствения си капан. В стилния прочит на комедията режисьорът Здравко Митков (Сатиричен театър) е заложил на майсторско шлифоване на всеки от тях, поверени на прочутите комедийни таланти на българска сцена - Георги Мамалев, Стефан Щерев - Чечо, Антон Радичев, Нона Йотова и др.

Лилия Абаджиева пренася пък със „Скъперникът” в класицистичния комедиен свят на Молиер с номинираната за наградата „Икар” 2014 за режисура постановка на сцената на Малък градски театър „Зад канала”. Сцената прилична на театрална кутия-играчка, прецизно оркестрираща подобаващите за жанра интриги, романтика, сантимент и неизменните поуки. В христоматийния образ на скъперника Арпагон блести Владимир Пенев („Икар” 2014 за водеща мъжка роля, номинация за „Аскеер” 2014), а в ролята на Клеант – Алексанъдр Кадиев („Икар” 2014 за поддържаща мъжка роля, номинация за „Аскеер” 2014).

Сред това множество от сатирични комедии и епични разкази, в селекцията са включени и два интимни по форма и съдържание спектакъла. Единият от тях е „Невидимите 3: Дом” на добилата голяма популярност и признание независима формация за документален театър „Vox Populi”. Тя наложи на българска сцена жанра на т.нар вербатим (от лат. „дословно”) театър, в който представленията се основават на документални интервюта и сценичното  възпроизвеждане на техния изказ и форма. В „Дом” (режисьор Неда Соколовска) от сцената прозвучават историите на няколко софийски бездомника, с които екипът се е срещал. Истории за необяснимите превратности в живота и силата да се справяме с тях.  „Още веднъж, ако позволите” (Драматичен театър – Враца) на известния канадски автор Мишел Трамбле пресъздава задушевна и в същото време безжалостна изповед на сина към майката и на майката към сина, едно пътуване на двама души един към друг. Талантлив едновременно комедиен и драматичен дует между именитата актриса Станка Калчева и един от водещите актьори на врачанския театър - Анастас Попдимитров под режисурата на Николай Поляков.

Заглавието от българската селекция, с което фестивалът ще закрие, е продукцията на Театър „София” - „Г-жа Министершата”, от класическия майстор на комедията Бранислав Нушич, режисьор Недялко Делчев. Едновременно като остра политическа сатира и като находчив анекдот тя показва как простоватата съпруга на новоизлюпен политик за една сутрин се превръща във властолюбива министерша. Под кожата й с много хъс и талант влиза Лилия Маравиля, отличена с наградата „Икар” 2014 за водеща женска роля. 

Какъв е днешният театър през фокуса на Международния театрален фестивал „Варненско лято” 2014 ще обсъждат театрални специалисти в отворена дискусия на 9 юни във ТМПЦ – Варна, Драматичен театър Фоайе, Първи балкон, Програмата на 22-ото му издание включва още заглавия в традиционните му модули от международна селекция, театрална витрина от продукции, представяща най-новото от съвременния български театър и танц и редица интересни паралелни събития.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА