23 Юни, 2014 16:45 1 560 0

Карталов: „Борис Годунов“ е нов олтар на операта пред храма

  • постановката-
  • борис годунов-
  • олтар-
  • операта

Действието на творбата на Мусоргски се разгръща върху рекордните 1 700 кв. м.

Карталов: „Борис Годунов“ е нов олтар на операта пред храма - 1
Снимки: Софийска опера и балет

На сцена с размерите на Арена ди Верона ще се разиграе историческата драма „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски – най-новият проект на режисьора Пламен Карталов, който използва естествения декор на храма „Св. Александър Невски“, съобщиха от Софийска опера и балет.

Сцената е впечатлила с размерите си – 50 метра дължина на 36,5 метра дълбочина, световния режисьор Уго де Ана, който в началото на юни отново бе в София.

„С тази постановка на „Борис Годунов“ ние построихме нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“, посочи Маестро Пламен Карталов, преди репетициите за премиерните представления. Те ще бъдат на 27, 28, 29 юни, 3 и 4 юли от 21.00 ч.

В постановката са използвани реални и хиперболизирани символи. Живи брези съжителстват на сцената заедно с руски православни икони и гигантски релси, обагрени в кърваво червено. Те са повлияни от чернобялата графика „Релси към небето“ на художника Боян Донев.

„Вдъхновен от тази графика, изградих своята концепция за сценографията на постановката. Друг значим образ е картата на Руската империя от времето на цар Борис Годунов. Създадохме я, познавайки страстта на неговия син Фьодор към картографията. А най-величественият ни декор е храмът“, изтъкна Карталов.

Той разкри, че сцената с коронацията на Борис Годунов ще започне от притвора на „Св. Александър Невски“. Вмъкнат е епизод, който не съществува в оригиналното либрето – Борис Годунов ще бъде коронован пред народа от патриарх Йов, чиято роля ще изпълни известният актьор Стоян Алексиев.

В сюжетната линия е вграден и автентичният звън на камбаните на храма „Ал. Невски“, 90-годишнината от чието освещаване отбелязваме през тази година.

Различен от повечето версии на операта „Борис Годунов“ е нейният софийски финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Всеки от спектаклите ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото.

Но преди да са прозвучали първите акорди, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения. Премиерата е посветена на неговата 100-годишнина, както и на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.

В постановката е използвана първата оригинална версия на операта от 1869 г., отхвърлена навремето от имперската цензура, разказа диригентът Константин Чудовски, който ще бъде зад пулта на 27, 28 и 29 юни.

Той е участвал в няколко реализации на същата творба, но тази отговаря най-пълно на представите му за „Борис Годунов“. Уникални в сегашната постановка ще бъдат осветлението и звукът, дело на изключителни професионалисти от Словения и Кипър. Спектаклите на 3 и 4 юли ще дирижира Борис Спасов. В главната роля ще участват Светозар Рангелов и Мартин Цонев.

Според режисьора Пламен Карталов, вероятно зрителите ще открият метафори и препратки към днешния ден. Слуховете, гладът, бедствията, чуждата намеса, характерни за „смутното време“ на царуването на Борис Годунов, довеждат до упадък на държавата и управлението му.

Около спектакъла има и немалко мистика. Една от причините за глада в Русия са резките климатични промени, предизвикани от катастрофално изригване на вулкан в Чили през 1600 г. А гост-диригентът на спектакъла, руснакът Константин Чудовски, в момента е главен диригент на Филхармонията в Сантяго де Чили, където е носител на наградата на критиката за 2012 г. за участието си в „Борис Годунов“.

Авторът на творбата Модест Мусоргски е погребан в „Александър Невската Лавра“ в Санкт Петербург.

Сегашната постановка, която съвпада със 175-годишнината от рождението му, е пред едноимения софийски храм.

Операта „Борис Годунов” на открито е под патронажа на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и е важна част от културната програма на столицата в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г.

Премиерата на знаменитата творба на Мусоргски стана възможна благодарение на любезната подкрепа на Министерството на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА