Рецепта на деня: Пълнена пита "Хайдушки калпак"

23 Декември, 2025 10:05 978 10

  • пълнена-
  • пита-
  • хайдушки калпак-
  • месо-
  • плънка-
  • какво да сготвя

Ястие, което комбинира пухкаво тесто с богата и ароматна плънка

Рецепта на деня: Пълнена пита "Хайдушки калпак" - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • брашно - 400 - 450 г;
  • мая - 20 г;
  • захар - 1 ч.л.;
  • сол - 1 ч.л.;
  • прясно мляко - 250 мл;
  • олио - 2 с.л.

За плънката:

  • свинско или пилешко месо - 1 кг;
  • бекон - 200 г;
  • лук - 1 глава;
  • червени печени чушки - 4 бр.;
  • гъби - 400 г;
  • соев сос - 3 - 4 с.л.;
  • червен пипер - 1 ч.л.;
  • чубрица;
  • черен пипер;
  • кашкавал - 100 г.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлото прясно мляко и захарта. Пресейте брашното и замесете меко тесто от изброените продукти. Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Направете плънката, като загреете мазнина в дълбок тиган. Нарежете месото на кубчета и запържете. Прибавете ситно нарязаните бекон, след това лука и гъбите. След като поомекнат, добавете печените чушки, соевия сос и подправките.

Гответе плънката до готовност. Оставете да се охлади. Премесете тестото и го разселете по дъното и стените, на тавичка с размери 26-28 см. Намажете хубаво с разтопено масло и оставете да втаса за 15-20 минути.

Изсипете плънката и печете ястието на 200 градуса около 35 минути. Накрая поръсете с настърган кашкавал.

Върнете обратно във фурната за няколко минути, колкото да се разтопи, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    11 1 Отговор
    Майко! Това бих го опитал.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дядо поп

    4 2 Отговор
    Пълен джоб на политически калпак , новата стара рецепта за нашите политици.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Неподписан

    0 1 Отговор
    За 20 минути.Ама с чаша айрян.
  • 7 Я ГО ЗНАМ ТОВА

    0 1 Отговор
    Пълнена пута по хайдушки. Ихууууу.
  • 8 с истинско брашно да, но

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    с този талк дето се продава няма да се получи.
  • 9 Гост

    1 1 Отговор
    Е те тъва е българска манджа! Ашколсун Редакцията!!!
  • 10 С такава...

    0 0 Отговор
    ...пита граф Дьо Лафер-мускетарят Атос- и приятелят му Арамис помагат на принц Дьо Бофор да избяга от затвора "Кулата Винсент".Дьо Бофор е бил затворен по заповед на кардинал Мазарини по политически причини. В питата е имало дълга въжена стълба, остър нож и инструмент за уста против викане. Рецептата е същата, брашно, яйца, гъби и месо от пъдпъдъци + бутилка старо бургундско. "Ал. Дюма, 20 год. по-късно".