Last news in Fakti

11 Юли, 2014 09:05 1 886 0

Ексминистър: Повече пари за здравеопазване - повече пари за лобитата в системата

  • пари-
  • здравеопазване-
  • лобитата

Според Стефан Константинов ситуацията в здравния сектор е хронична

Ексминистър: Повече пари за здравеопазване - повече пари за лобитата в системата - 1
Снимка: bTV


"Здравеопазването ни не боледува отсега и ситуацията, която наблюдаваме днес и в която лекарите се оплакват от недофинансиране и липса на реформи, хронично се повтаря." Това заяви пред bTV д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването.

"Проблемите в здравеопазването трябва да се решат на най-високото ниво в държавата, а именно в парламента. Още от Тройната коалиция, като се мине през управлението на ГЕРБ и няколкото здравни министри там и се стигне до днешната министърка, всички са имали идеи и са се опитвали да започнат реформи в здравната система, но когато тези предложения са стигали до парламента и те образно казано са изчезвали”, смята Константинов.

По думите му един от симптомите, че здравната система не се управлява добре, е големият брой на хоспитализациите. Преди няколко години техният брой бил около 1 милион годишно, докато сега тази бройка е около 2 милиона.

„Тъй като българите не сме се увеличили двойно, изводът е, че парите за здравеопазване просто не се управляват добре”, каза още бившият министър.

Той обаче се обяви против актуализацията на бюджета, за която по-рано апелира Георги Кадиев от БСП.

„Аз като лекар бих искал да се дадат максимално количество пари в здравеопазването. Проблемът е, че дори и да се дадат допълнителни пари за здравеопазването, протестиращите лекари и болници няма да видят тези допълнителни средства, а ще изтекат в установилите се в системата лобита”, смята д-р Стефан Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА