Last news in Fakti

11 Юли, 2014 10:33 799 0

Нигяр Джафер: В ситуацията със здравеопазването няма невинни

  • нигяр джафер-
  • десислава атанасова-
  • здравеопазването-
  • невинни

Трябва да има политически и обществен консенсус, смята Десислава Атанасова

Нигяр Джафер: В ситуацията със здравеопазването няма невинни - 1
Снимка: Нова телевизия

„Трябва да започнем разговор с широко политическо съгласие за здравната система. В годините няма невинни, за да стигнем до това състояние, но прехвърлянето на вина и персонифицирането ѝ не води до нищо добро”, каза в Нова телевизия председателят на Здравната комисия в НС и депутат от ДПС Нигяр Джафер.

„Ситуацията изглежда като дежавю. Моята позиция и на тази на ДПС е, че политическият въпрос е за липсващата реформа в системата. Имаме фундаментален спор между финансисти и лекари, който е налице от десетилетие”, допълни д-р Джафер.

„Не очаквам д-р Джафер да поеме отговорност за всички, защото по закон имаме отговорност и тя е на министъра на здравеопазването. Безспорно е, че през тази една година не видяхме никакви действия в посока промяна”, заяви бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„В момента НЗОК казва докъде стигат средствата, с които разполага. Явно е, че те не стигат, иначе нямаше да има протест. По-лошото е, че това се знаеше още миналата година, като се приемаше бюджета на Касата и на държавата”, допълни тя.

Атанасова коментира и резерва на Здравната каса:

„Парите бяха 1,4 милиарда и бяха гласувани от НС да влязат във фискалния резерв. Тогава трябваше да се платят средства за пенсии”.

Тя се съгласи с д-р Джафер, че има нужда от политически консенсус, но допълни, че трябва и обществен такъв.

„Могат да се водят разговори между политическите сили за това дали ще има доброволно, задължително или допълнително осигуряване, какви мерки ще се предложат на обществото, на съсловието и на лечебните заведения по отношение на контрола. 2 милиона са неосигурените български граждани”, коментира Атанасова.

„Бяха допуснати много грешки и бяха направени откровени глупости от години насам. Виновни са всички. Пак ставаме свидетели на прехвърлянето на вина между отделни политически сили. Ако ги имаше сега онези 1,4 млрд. лева, който ГЕРБ изхарчи, сега нямаше да говорим за криза. Самият Влади Горанов от ГЕРБ призна, че не се знае за какво са отишли парите. Може да са отишли за инфраструктура, за други плащания. Това е престъпление. Това е сред най-големите грешки, направени в системата”, обясни Джафер.

Тя допълни, че се надява да не се стигне до масова ефективна стачка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА