Last news in Fakti

2 Октомври, 2014 08:00 18 991 8

9 заблуди за херпеса

  • херпес-
  • заблуди-
  • здраве

Проявите на херпес се увеличават особено много през есента

Херпесът е един от най-неприятните и потискащи вируси, които могат да засегнат човек.

Това е образувание, което не просто ви причинява неудобства, ами и вреди на личното ви самочувствие. Проявите на херпеса се увеличават особено през т.нар. междинни годишни времена – есента и пролетта. От медицинска гледна точка това е обяснимо явление, но се оказва, че средностатистическият пациент не знае достатъчно за херпеса.  Въпреки че медицината е напреднала много в знанията си за заболяването и как то може да бъде лекувано, все още сред хората са широко разпространени множество заблуди. За това и здраве.бг ви предлага 9-те най-чести заблуди, свързани с херпеса.

Заблуда №1 - херпесът не е заразен

Точно обратното! Херпесът се предава по въздушно-капков (при кихане, кашляне, разговор), при контакт (целувка, използване на общо червило) и по полов път. 

Възможно е и заразяване на детето от майката по време на раждането - при преминаването му през родовите пътища. Най-често това се случва, ако майката се е заразила с генитален херпес през третото тримесечие от бременността. В нейния организъм не успяват да се изработят антитела, които тя да предаде на детето, т.е. при увреждания в плацентата, то може да се зарази в утробния си период на развитие (затова и този херпес се нарича вроден).

Заблуда №2 - херпесът е проява на простуда

Не. Херпесът е самостоятелно заболяване, което се предопределя от вирусът на херпеса. Най-често той се активизира при преохлаждане, стрес, преумора, изостряне на хронични заболявания или понижаване на общия имунитет.

Заблуда №3 - ако се е появил обрив по устните, простудата изчезва

Обривът всъщност означава, че прекараната респираторна инфекция е отслабила имунитета, а това дава възможност на вируса на херпеса да започне да действа активно.

Заблуда №4 - ако обривът е минал, херпесът е излекуван

За съжаление, засега не е възможно да се премахне вирусът от организма. Той остава в човека през целия му живот и може да бъде накаран само да пребивава в „спящо” състояние. Данните показват, че вирусът на херпеса е налице при 95% от хората, като повечето от тях го придобиват на 3-4 годишна възраст. Но неговите прояви на активност се наблюдават само при около 20% от хората.

Заблуда №5 - заразяването с херпес става само при наличието на обрив

Наистина, в активната фаза на болестта се отделя по-голямо количество вирусни частици и вероятността от заразяване е по-висока. Но предаването на инфекцията може да стане във всеки един момент - чрез невидимите с просто око микротравми по кожата и лигавиците.

Заблуда №6 - херпесът на устните (лабиален) и на половите органи (генитален) са две абсолютно различни заболявания, а при орален секс не се извършва заразяване

Лабиалният херпес наистина в повечето случаи е предопределен от първия тип на вируса на херпеса, а гениталният - от втория. Но и двата типа вируси могат да доведат до обриви по устните и гениталиите. Особено често такава рязка смяна се извършва именно при орален секс.

Заблуда №7 - презервативът напълно предпазва от заразяване с генитален херпес

Презервативът наистина намалява риска от заразяване, но не дава 100% гаранция за защита. Предаването на вируса може да се извърши през тези участъци от тялото, които не са покрити с презерватива или заради определени негови дефекти.

Заблуда №8 - най-доброто лечение е изгаряне на херпесите със спирт или йод

Изгарянето не влияе на вируса на херпеса и на неговата активност, но много лесно способства за увреждането на травмираната кожа и лигавицата. Най-добре е първо да намажете обрива с антисептик, който не съдържа спирт, за да го предпазите от инфекция. 

Изострянето на херпеса се лекува със специални противовирусни препарати (например ацикловир), които възпрепятстват размножението на вируса. При често изостряне се използват лекарства, стимулиращи имунитета, и общо укрепващи средства.

Заблуда №9 - херпесът е безопасно заболяване, което поразява само кожата

Херпесът заема второ място място сред причините за смъртност в резултат от вирусни инфекции, отстъпвайки само на острите заразни респираторни заболявания. Вирусът на херпеса са вгражда в генома на нервните клетки и затова обривът се появява на местата с нервни окончания, които са съпроводени със силна болка. 

На теория херпесът може да се окаже навсякъде, където има нервна тъкан, а това означава – практически във всеки орган. При намаляване на общия и местен имунитет възпаление може да се развие в лигавицата на устата и гърлото, различните части на окото, лимфните възли, вътрешните полови органи, червата, черния дроб, бъбреците, белите дробове и централната нервна система. 

При поражение на главния мозък по-голямата част от болните умират или остават инвалиди.

При вроден херпес са вероятни много дефекти в развитието на детето и дори смърт, а гениталният херпес значително повишава риска от рак на шийката на матката при жените и рак на простата при мъжете. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хидко

    0 0 Отговор
    Срещу хепрес използвайте Акварген, не си горете кожата.
  • 2 димитров

    0 1 Отговор
    Съжалявам за коментара, но половината от "Заблудите са неверни!"
    СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ. ПУБЛИКУВАЙТЕ ИНТЕРЕСНИ, ПОЛЕЗНИ И ВЕРНИ СТАТИИ!
  • 3 javorrrrr

    1 0 Отговор
    Имаше едно полско лекарство - Рихтофит май се казваше, както и лепенките за устни.

    Иначе - повече секс, повече забавления и по-малко стрес
  • 4 НЯКОЙ

    0 0 Отговор
    Не искам да съм от тези досадни спамери , но да попитам журналиста, написал статията, знае ли разликата между "образувание " и "образование " ?
  • 5 bate

    0 1 Отговор
    спирт ,спирт и пак спирт в ранните етапи на развитие на херпеса ако го хвана ,нищо няма на кожата ,казвам го като човек ползвал и опитвал всичко
  • 6 Tom Kingsley

    0 0 Отговор
    Аз съм Том Кингсли, САЩ. От доста време мина доста време
    написано, за да благодаря на д-р OHIKHOBO, който ми помогна в моя
    живот. Бях заразена с HERPES SIMPLEX VIRUS през 2016 г., отидох при много
    болници за лечение, но нямаше решение, така че си мислех как мога
    Вземи решение, за да може тялото ми да е добре. Един ден леля ми Роза
    запознайте ме с доктор OHIKHOBO, като видях толкова много свидетелства онлайн
    за неговите билкови лекарства за излекуване на ХЕРПЕС и ми даде своето
    имейл: [email protected], така че аз му изпращам поща. Той ми каза всичко
    неща, които трябва да направя и също така ми дават инструкции да следвам, които аз
    следват правилно. Преди знаех какво се случва след една седмица
    ХЕРПИ, които бяха в тялото ми, се изпариха. така че ако сте вие имате
    херпес или всякакъв вид заболяване, изброени по-долу
    *ДИАБЕТ
    *РАК
    *УДАР
    * БЕЗПЛОДИЕ
    * СЪРЦЕ БОЛЕСТ * ХИВ
    и вие също искате лечение, можете също да му изпратите имейл на адрес: [email protected] или чрез неговия WhatsApp +2348103601042
  • 7 james mary

    0 0 Отговор
    Hello! I'm very excited to inform everyone that I'm completely cured from my HSV 1&2 recently. I have used Oregano oil, Coconut oil, Acyclovir, Valacyclovir, Famciclovir, and some other products and it's really help during my outbreaks but I totally got cured! from my HSV with a strong and active herbal medicine ordered from a powerful herbalist and it completely fought the virus from my nervous system and I was tested negative after 12 days of using the herbal medicine. I'm here to let y'all know that herpes virus has a complete cure, I got rid of mine with the help of Dr Emmanuel and his herbal exploit. Contact him via email: [email protected] or Call/WhatsApp him at +2348140073965
     thank you..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.