Last news in Fakti

11 Октомври, 2014 08:00 45 304 8

10-те най-посетени концерта в историята на музиката

  • концерти-
  • история-
  • музика

Има музикални събития, които остават исторически за цели поколенията

Да идеш на концерт без съмнение е страхотно изживяване. В историята обаче има концерти, които са не просто огромни, а са си направо исторически. Има артисти, които със своите изпълнения на живо са събирали не просто хиляди почитатели, а стотици хиляди. Някои дори са стигали до милиони. За това и askmen.com ни представя класация  на 10-те най-посетени концерта в историята на музиката.

Blockbuster RockFest 1997

На 21-ви юни 1997 г. VH1 организира най-големия рок фестивал в историята на Тексас. На пистата за автомобилни състезания   „Texas Motor Speedway“ се събират  385 000 души, които в продължение на 15 часа куфеят под ритмите на групи като No Doubt, Collective Soul, Matchbox Twenty и много други. Събитието събира едни от най-актуалните изпълнители към онзи момент на едно място, като и до днес си остава легендарно за Тексас.

Уудсток 1969

Това е началото на най-легендарния музикален фестивал в историята, който представлява същинския апогей на хипи културата.  Фестивалът стартира през 1969 г. и се провежда в имота на фермера Макс Ясгур, намиращ се в близост до градчето Уудсток.  Предварително за него са продадени 50 000 билета, но на събитието се стичат 400 000 души, които в продължение на 3 дни празнуват в името на мира и любовта под ритмите на 31 от най-великите изпълнители в историята. Във фестивала участие взимат легенди като  Сантана, Джанис Джоплин. Джими  Хедрикс и The Who.

Toronto SARS Benefit

През 2003 г. цяла Азия  бе засегната от вирус известен като „Тежър остър риспираторен сиднром“, съкратен от английски на SARS. Заразата нахлу и в Канада, причинявайки сериозни щети на местните икономика и туризъм.  За това на 30-ти юли същата година в Торонто бе организиран огромен благотворителен концерт, който целеше да помогне на пострадалите и да върне туристическия интерес към страната. Събитието събра 450 000 зрителя, а на него свириха изпълнители като Джъстин Тимбърлейк,  AC/DC, Ръш и Ролинг Стоунс.

Саймън и Гарфънкъл на Сентръл Парк

На 19-ти септември 1981 г.Поул Саймън и Арт Гарфънкъл се събраха за втори път след раздялата си, за да изнесат един финален безплатен концерт в Ню Йорк. Двете легенди събраха огромен брой фенове на рока и изсвириха великите си хитове пред  500 000 души. За един ден Ню Йорк възпява рока от 60-те.

Фестивалът в Острова на светлината

Този фестивал е нещо като английския отговор на Уудсток. Той се провежда през 1970 г.  на малък остров във Великобритания.  Билетите за събитието са били предварително разпродадени, но зоната, в което то се е провеждало е била опасана от хълмове, които са давали прекрасен изглед и на посетителите, които не са си купили билет. Така фестивалът събира 600 000 души и до днес е най-посетеното музикално събитие в историята на Великобритания. На него свирят легенди като  The Who, Джими Хендрикс и The Doors.

Summer Jam at Watkins Glen

През 1973 г. хипи културата вече е в залеза си, но мащабните рок концерти все още са магнит за огромни тълпи от фенове. За това и на 28-ми юни промоутърите  Шери Финкъл и Бил Коплик организират мащабно шоу на намиращата се край Ню Йорк състезателна писта „Watkins Glen“. На събитието пристигат 600 000 души, които куфеят под ритмите на Grateful Dead, Allman Brothers и the Band.

Американският фестивал на Стийв Возняк

Стийв Возняк е един от съоснователите на компютърния гигант  Apple.  През 1982 г. той решава да сподели успеха си с цялото американско общество, организирайки мащабен рок фестивал в Калифорния. Неговото най-запомнящо се издание е това през 1983г. Тогава той се състои в продължение на 3 дни – между 28-ми и 30-ти май, а на него се стичат 670 000 зрители. В шоуто свирят величия като Дейвид Бауи, U2, Scorpions, INXS, Judas Pries, Quiet Riot и Ози Озбърн. С тези имена въобще не е учудващо как концертът е останал в аналите на най-великите музикални събития за всички времена.

Гарт Брукс в Сентръл Парк

Гарт Брукс е един от най-известните кънтри изпълнител в Америка. През 1997 г. той решава да популяризира кънтрито с мащабен безплатен концерт в сърцето на Ню Йорк. Събитието се състои на 7-ми август и се предава на живо по няколко платени канала. Изненадващо за мнозина на концерта се стича огромна тълпа, наброяваща  750 000 души, превърнала шоуто на Брукс в най-значимото събитие в историята на кънтрито.

Нюйорксакта филхармония в Сентръл парк

Жителите на Ню Йорк определено имат късмета да се наслаждават на едни от най-великите музикални събития в историята. Така и на 5-ти юли  1986 г.  Нюйоркската филхармония изнася мащабен концерт по повод националния празник на САЩ, който се отбелязва на предния ден. На празничния концерт се стичат 800 000 души, правейки го най-паметното събитие в музикалния живот на Америка.

Новогодишният концерт на Род Стюарт на Копакабана

Бразилия решава да отбележи една по-специална Нова година, канейки рок легендата Род Стюарт да изнесе специален концерт на 31-ви декември 1994 г. След множество преговори се решава шоуто да се проведе на плажа Копакабана, за да могат и най-бедните жители на Рио Де Жанейро да могат да се насладят на спектакъла. Род Стюарт изнася исторически концерт, на който се стичат 3.5 млн. души.  Събитието чупи всички рекорди на Гинес за най-посетен концерт и завинаги записва Стюарт и Бразилия в историята на великите музикални постижения.

 


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    11 0 Отговор
    Всичко ОК, но къде е концерта в Москва 1990?
    Пантера, Металика, АС/ДС...?

    Коментиран от #3

  • 2 Сцоттъ

    10 0 Отговор
    А къде са Queen на Уембли през 1986?
  • 3 Мирослав

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "любител":

    Не че е проблем,ама концерта на Металика в Москва беше 91г. :)
  • 4 Валери

    4 0 Отговор
    А Васко Роси на Модена парк?
  • 5 Пепо

    1 0 Отговор
    The Prodigy Москва е n1
  • 6 Стефан

    0 1 Отговор
    Най големия концерт в историята е този на металика през 1991 в Москва има слухове че публиката е била над 1 000 000 души
  • 7 Стефан

    2 0 Отговор
    Здравейте пак преди малко споменах че най много тайният концерт в света е този на металика през 1991 в Москва и че публиката е била малко на 1 000 000 всъщност проучих въпроса и публиката е била 2 000 000 души
  • 8 Ясен

    1 0 Отговор
    Рекорда е на Жан Мишел Жар в Москва. 3,5 млн души