Last news in Fakti

13 Октомври, 2014 11:44 2 031 0

Бум на отровени от гъби в Пловдивско

  • бум-
  • отровени-
  • гъби-
  • пловдивско

Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ апелира за повече бдителност при брането и консумацията на гъби

Апел за по-голяма бдителност при брането и консумирането на гъби отправя Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Допреди две седмици там не бяха приемани пациенти с гъбни отравяния, но в момента стационарът е запълнен заради „взрив“ от подобни интоксикации, разказа проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката.

В момента в Южна България хората масово берат гъби без да са особено внимателни. Освен че лечението е скъпоструващо, то не дава гаранция особено в случаите на т.нар. фалоидно гъбно отравяне, което у нас най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка.

До момента Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ е спасила четирима такива пациенти, но други трима са в критично състояние, обясни проф. Илиев. Той призова гражданите да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето.

Най-важното е още при първите оплаквания да се търси медицинска помощ, а не да се пристъпва към самолечение, подчерта проф. Илиев. След консумацията на отровни гъби симптомите са предимно от стомашно-чревния тракт, появяват се силни коремни болки, гадене, повръщане, диария.

По отношение на зелената мухоморка е достатъчна само малка част от гъбата, за да се причини отравяне. Токсините съдържащи се в 5 грама са достатъчни да убият 70 килограмов човек, а латентният период, за разлика от интоксикация с друг вид гъби, е по-дълъг – понякога до 48 часа след консумация, и протича без симптоми.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА