16 Октомври, 2014 22:30 1 598 1

Кърлежите ни докарват алергия

  • алергия-
  • кърлежи

Всеки четвърти българин е засегнат от алергия

В Европа, респективно в България, eдин на всеки четри е засегнат от респираторна алергия -алергичен ринит и астма, като ако не бъде предприето лечение, с течение на времето тя се влошава.

Тези данни бяха изнесени на проведената специална пресконференция за старта на четвъртата поред информационна кампания „Алергията е лечима”. Кампанията се организира от Българското дружество по алергология и цели да обърне внимание на нарастващите по брой и тежест алергични заболявания.

Една от водещите причини за отключване на алергиите са домашните микрокърлежи.  Изследване, проведено от института за медицински изследвания The Woolcock, показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента, в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им: висока  влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Според доц. Мария Стаевска, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, София, съществува тясна връзка между ринит и астма в алергичния процес. Тя подчерта, че повече от 40% от пациентите с алергични ринит имат и астма, и 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит.   Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите.

Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%), страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение. Установено е, че пациентите прекарват средно 5 години преди да намерят подходящото решение на проблема. 

Противно на погрешните схващания, че алергията може да бъде повлияна само със симптоматични лекарствени средства, специалистите алерголози обръщат внимание на алергенната имунотерапия  като  единствен  метод за лечение на алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.

Д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска,  изнесе резултати от някои клинични проучвания, които показват че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, за разлика от  другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.

 Председателят на дружеството по алергология  проф. д-р Васил Димитров, началник на Клиника по алергология и астма към  УМБАЛ Александровска, София представи 3D филм “Нашествениците”,  разкриващ същността на домашните микрокърлежи, тяхното въздействие върху пациентите, страдащи от този вид алергия, както и значението на консултацията  със специалист алерголог.

Зрителите се насърчават да посетят уебсайта www.imamalergia.com, където  е разработен специален раздел, посветен на този вид алергия, със съвети и персонализирана информация, която помага на пациентите да управляват  по-добре заболяването си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    НЕ КЪРЛЕЖИТЕ
    АМИ АКАРИТЕ
    КЪРЛЕЖИТЕ ДОКАРВАТ МНОГО ПО СЛОЖНИ НЕЩА
    КАТО ЛАМСКА БОЛЕСТ И МАРСИЛСКА ТРЕСКА