Last news in Fakti

23 Декември, 2014 18:01 1 472 0

Райчинов поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

  • райчинов-
  • поиска-
  • оставката-
  • надзорния съвет-
  • нзок

Според него в противен случай няма как да се осъществи реформата в здравеопазването

Във връзка с днешното решение на  НС на НЗОК  за неподписване на Националния рамков договор-2015, както в частта за цени и обеми, така и за вече договорената текстова част, председателят  на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов  поиска оставката на Надзорния съвет на касата заради некомпетентност.

Съсловната организация смята, че мотивите на надзорниците, че ако исканите от Българския лекарски съюз пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. Исканите от лекарите суми са съвсем малки и те представляват 0,5% от бюджета на НЗОК. Според БЛС,  именно надзорниците  протакаха непрекъснато и отказваха  да се преговаря адекватно. От протоколите се вижда, че на заседанията  не са идвали повече от трима-четирима души, което говори за предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно  управление на  НРД. БЛС смята още, че ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването, защото няма да има спокойствие в системата. Не е вярно и твърдението, че текстова и част и „цени и обеми” са едно цяло, това отдавна е промяна в ЗЗО.

Според юридическите тълкувания, днешният отказ на НС е неправомерен и той представлява абдикиране от делегирани права. БЛС ще обмисли внасянето на днешното решение на надзорниците в съда.

Днес стана ясно, че НЗОК няма да подпише Националния рамков договор за 2015 г. Това съобщи управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова пред журналисти.

Решението е гласувано на днешното заседание на Надзорния съвет. Всички членове на надзора са били против искането на БЛС за увеличаване на цените на някои медицински дейности. Според тях то би довело до намаляване на обемите в извънболничната помощ.

Д-р Тодорова напомни, че на последната среща между представителите на НЗОК и БЛС се е стигнало и до компромисен вариант. „Касата направи някои отстъпки, лекарският съюз направи някои отстъпки и нещата уж бяха договорени. Изведнъж  БЛС се отказа от нашето предложение. Вчера получихме едно доста ултимативно писмо, в което се казва, че съборът е взел решение в събота, че текстовата част така, както е договорена, те биха я подписали, но договора за обеми и цени те ще се съгласят да подпишат само ако се приемат техните цени. Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на БЛС”, заяви тя.

Управителят на НЗОК уточни, че става въпрос за по-малко направления в сравнение с това, което касата е платила за 2014 г. По думите й, удовлетворяването на исканията на БЛС означава да се влезе в дефицит от 12 млн. лв. в извънболничната помощ. „Ако се приемеше компромисния вариант, по който почти се бяхме договорили, тази разлика се стопяваше от порядъка на около 3 млн. лв., което е поносимо”, каза д-р Тодорова. Тя добави, че е важно да се влезе в рамките на парите, които е гласувало Народното събрание.

Д-р Тодорова също така отбеляза, че парите за извънболнична помощ в размер на 20 млн. лв., за които Народното събрание гласува, че НЗОК може да извади предварително от своя резерв, са в общия кюп. „Парите са едни – 3 075 000 000 лв. А това, че парламентът ни дава право предварително да ги разпределим – това е едно добро начало, но в края на краищата пак се стига до тези пари. Щяха да се използват на един по-късен етап. Просто сега се гарантират от тези 301 млн. лв., които са в резерва, че точно 20 млн. лв. ще отидат за извънболничната и 170 млн. лв. за болничната помощ”, заяви тя.

Мнозинството от надзорниците са гласували и против подписването на текстовата част на рамковия договор. За подписването на тази част са се обявили трима от представителите на държавата. Един от мотивите за несъгласието с текста на останалите надзорници е наличието на предстоящи промени в Наредба 40 на МЗ, в която влизат нови дейности. „Министърът не ги е обсъждал с нас, нито с лекарския съюз, а това е част от текстовата част на НРД. Плюс това има възражение от специализираните болници за рехабилитация, в което те оспорват текст. Ние с БЛС трябва да се съберем и да кажем ще се съобразим ли или не. Т.е. ние не можем да подпишем текстовата част, която според мен е неразделна част от цените и обемите”, заяви представителят на синдикатите в надзора д-р Иван Кокалов. Той добави, че не се предвижда ново заседание на Надзорния съвет на НЗОК до края на годината.

Д-р Тодорова каза, че при неподписване на НРД 2015 г. ще има постановление на Министерски съвет. „Процедурата е ясна. Изпращат се нашите предложения. Те са същите, както тази година. Двамата министри -на здравеопазването и на финансите, дават становища и когато дойдат становищата се събира Надзорният съвет, за да вземе окончателното решение. Чрез министъра на здравеопазването, то се изпраща в Министерски съвет, който издава постановление”, припомни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА