Last news in Fakti

26 Декември, 2014 12:18 896 2

Хасърджиев: Допълнителното здравно осигуряване е шанс за по-добро здравеопазване

  • станимир хасърджиев-
  • допълнително-
  • здравно-
  • осигуряване-
  • здравеопазване

Националната пациентска организация не е съгласна с предложението на министерството Здравната каса да утвърждава списъка на заболяванията, плащани от касата, както и да определя периодичността на актуализация на списъка

Идеята за допълнителното здравно осигуряване е шанс хората да получат по-добро здравеопазване. Това заяви пред БНР председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той подкрепи предложеното от Министерството на здравеопазването - задължително допълнително здравно осигуряване в частен фонд.

Ведомството публикува за обществено обсъждане промени в Закона, които предвиждат пакетът от медицински услуги, който Здравната каса поема, да бъде разделен на основен и допълнителен.

„Тази идея за допълнителното здравно осигуряване всъщност е един от шансовете хората да получат по-добро здравеопазване, стига тя обаче да се осъществи точно по този начин. Нееднократно заявих, че аз може би ще бъда един от първите хора в България, които ще започнат да си плащат здравното осигуряване, но да знам какво допълнително ще получа. Ще ми отпадне ли доплащането за избор на екип, ще ми станат ли по-евтини лекарствата, ще получа ли повече услуги?... Ако тези неща се изяснят, аз съм сигурен, че много българи ще го направят на драго сърце, защото здравето е най-ценното, което имаме и някой едва ли би си помислил, че може да спести от здраве. Тук, за огромно съжаление, социално слабите и аз имам чувството, че затова тази система толкова години наред не се реформира, за тях единственият вход в системата е например Спешната помощ.”

Националната пациентска организация не е съгласна с предложението на  министерството Здравната каса да утвърждава списъка на заболяванията, плащани от касата, както и да определя периодичността на актуализация на списъка, добави д-р Хасърджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миседниш накура

    0 0 Отговор
    а къде са парите които се отдържат за здрави осигуровки.сега на вас ли трябва да събираме
  • 2 comment

    0 0 Отговор
    Какво значи "допълнително"? Колко трябва да одират от нас, че да са достатъчни?!? Загубена държава, скапано управление!