Last news in Fakti

27 Януари, 2015 08:48 6 529 6

Три операции на рак на простатата в София

  • рак-
  • простата-
  • софия-
  • токуда

Световният стандарт в хирургията на простатен карцином дава шанс при ранно лечение за цялостно премахване на рака

Трима мъже с рак на простатата на 68, 72 и 73-годишна възраст бяха оперирани безкръвно в отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“, съобщиха от здравното заведение.

„Безкръвната хирургия при карцином на простатата позволява по щадящ за пациента начин да се отстрани напълно цялата простата заедно със семенните мехурчета. Когато карциномът на простатата е открит навреме, можем да премахнем изцяло раковите клетки и така проблемът да бъде решен едномоментно без да се налага хормонотерапия или лъчетерапия”, обобщава предимствата на лапароскопската простатектомия д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.

Лапароскопските интервенции при рак на простатата трае до три часа, а възстановителният период е изключително кратък. „24 часа след интервенцията пациентите могат да се движат свободно, а след няколко дни – да се върнат към нормалния си ритъм на живот, като остават под наше наблюдение за редовни контролни прегледи“, подчертава д-р Давидов.

Ракът на простата е едно най-често разпространените злокачествени заболявания в България, като то засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. В началото пациентите нямат никакви симптоми, поради което често медицинска помощ се търси когато карциномът е в напреднал стадий. Затова д-р Калоян Давидов препоръчва всички мъже над 50-годишна възраст веднъж в годината да посещават уролог за консултация, ултразвук на простатата и кръвно изследване за туморен маркер ПСА. Всички пациенти със съмнение за заболяване на простатата могат да си запишат час за преглед на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4910.

Авангардният метод беше въведен в Токуда в рамките на програмата за непрекъснато повишаване на квалификацията на медицинските специалисти с помощта на професор Евангелос Лиацикос – началник на отделението по Урология в Университетската болница в Патра, Гърция и консултант на няколко водещи клиники в Европа. След последното си посещение професорът бе категоричен, че остава да консултира само най-тежките случаи, а екипът уролози от японската болница вече напълно рутинно и самостоятелно може да извършва радикална лапароскопска простатектомия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йордан иванов

    0 0 Отговор
    Простатата ми алармира
  • 2 mediator37

    0 0 Отговор
    Вървим 10 години след Запада. Това на Запад го правят рутинно и като правило. При нас продължават джалатска резня със скалпела през пикочния мехур, после пациента като разпран шаран. И в една по-мръсничка болница - вторични инфекции и умиране от тях.
  • 3 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Ми някой спинка с много жени с инфекции... нелекувани...
    И после при мъжа преминават незабелязано... и след 40-50г...
    рак на простатата... А жените масово бездетни и с инвитро...
    За това всеки мъж над 40 - задължителен преглед на простата
    (жените нямат простата - за някой водещи на кабеларки, които питат как да се пазят жените :)! Пазете с е, ХОРА!
  • 4 Венков

    0 0 Отговор
    Пациент съм на Доктор Давидов,един изключителен професионалист в работата си.РЕСПЕКТ!!!
  • 5 Трифон

    0 0 Отговор
    Доктор Давидов е изключителен! Да е жив и здрав! Поклон !
  • 6 gggs

    0 0 Отговор
    рак на простата не се получава от инфекции,факторите са съвсем други,глупости си написал!инвитро също не е заради инфекции,образовай се малко повече!