Last news in Fakti

23 Март, 2015 17:15 1 278 1

36 нови случая на туберкулоза в сливенска област

  • случая-
  • туберкулоза-
  • сливенска-
  • област

Заболеваемостта от болестта в Сливен обаче е в рамките на средната за страната

36 нови случая на туберкулоза са открити в сливенска област през 2014 г., съобщи на пресконференция д-р Петя Михайлова – главен епидемиолог в РЗИ-Сливен. Заболеваемостта е 18 на 100 хиляди души население.

Най-висока е в община Нова Загора, а най-засегнати са пациенти на възраст от 45 до 49 години, следвани от 35-39-годишните.

Според д-р Михайлова, имунизацията е най-доброто средство за предпазване от туберкулоза. 98 процента от новородените са имунизирани. При част от необхванатите родителите са отказали извършване на имунизация, а в другата част от случаите има починали бебета. По временни медицински противопоказания също има необхванати – това са недоносени деца и деца със заболявания в ранния неонатален период.
В ученическа възраст - 7, 11 и 17 години, се наблюдава снижаване на обхвата с проба манту, което е свързано главно с неритмичната доставка на БЦЖ ваксина през 2014 г.

„Стремихме се да осигуряваме редовно ваксина за родилните отделения, но по отношение дейността на общопрактикуващите лекари имахме затруднения с осигуряването и обхватът е по-нисък с около 3-4 процента, в сравнение с 2013 г.”, каза д-р Михайлова.

Необхванати в ученическа вързаст с времени противопоказания са бременни 17-годишни девойки и деца с респираторни заболявания и фибрилитет. Немалък е делът на необхванати по други причини - най-вече поради миграция в страната и чужбина.

„РЗИ работи по Националната програма за подобряване контрола на тубуберкулозата и по отчет на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен са изследвани 1587 лица, което е голям обем от дейност”, съобщи още д-р Михайлова.

Основните дейности на РЗИ по програмата са свързани със здравно-образователни кампании, оказване на организационно-методична помощ на медицинските специалисти във връзка с профилактика на туберкулозата, осигураяване на необходимите биопродукти за имунизация и реимунизация. През 2014 г. е извършена и проверка в четирите родилни отделения относно БЦЖ-имунизации, при които не са констатирани нарушения.

Дейността по превенция, разпространение, издирване и лечение на туберкулозно болните в Сливен и региона е много успешна, отчете д-р Дина Досева Тя заяви, че заболеваемостта от туберкулоза се движи в рамките на средната за страната, а тази година е малко по-ниска.

„По-високото ниво на заболяемост се дължи основно на малцинствения контингент, който е най-засегнат и е труден за обхващане и лечение. Много от болните не спазват или не искат за спазват правилата на лечение”, каза д-р Досева.

Изходът от лечението на болните от туберкулоза е успешен и завършва с оздравяване. За 2014 година няма случай на неизлекуван или починал от туберкулоза пациент. Четирима от болните са починали заради други състояния и придружаващи заболявания, а не самата туберкулоза.

„Единият от тях беше с тежка наркомания, хероинозависим, другият – с тежка чернодробна цироза, а останалите двама са починали от придружаващите си сърдечни заболявания”, поясни д-р Досева. 

„Обхванали сме 235 контактни на туберкулозно болни. Това е една изключително важна дейност и химиопрофилактиката на контактните, тъй като ограничава разпространението на заболяването. Нашето отделение получи похвала заради обхвата и резултатите от извършената от него дейност”, каза д-р Досева.

Тя благодари на епидемиологичния отдел в РЗИ и на неправителствена организация, която оказва ценна помощ при издирване и обхващане на контактните, както и на колегите си от Отделението по пневмология и фтизиатрия. 

Пресконференцията се проведе в РЗИ-Сливен по повод 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата, обявен през 1996 г. с решение на Световната здравна организация. Въпреки, че от много време болестта е лечима, тя все още остава сериозен проблем и в световен мащаб. Всяка година се провеждат кампании за борба с туберкулозата. Мотото на кампанията през 2015 г. е „Открий, лекувай, излекувай всеки!”.

На пресконференцията присъстваха още изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – д-р Васислав Петров, началникът на Отделението по пневмология и фтизиатрия д-р Дина Досева и директорът на РЗИ-Сливен д-р Виолета Узунова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айсман

    0 0 Отговор
    Тези костюмари за какво са ги наредили да им е...а май...а?