3 Април, 2015 01:00 1 285 0

Децата в проблемни семейства са по-застрашени от астма

  • деца-
  • астма-
  • проблеми

Стресиращите ситуации в детството могат да спомогнат развитието на болестта

Децата, които са били свидетели  на домашно насилие и  израснали в проблемни семейства, са изложени на по-висок риск от заболяване от астма, съобщи medicalnewstoday.com.

Астмата е едно от най-разпространените хронични заболявания сред хората в ранна детска възраст. Тя е трета водеща причина за хоспитализация на децата на под 15-годишна възраст. За развитието на болестта допринасят определени фактори от околната среда, като цигарен дим, замърсяване на въздуха, инфекции на дихателните пътища или наследствени симптоми. Според изследване на екипа на доктор Робин Уинг сред факторите причиняващи астма могат да бъдат и стресиращите преживявания в детството.

Лекарите са проучили данни от Националното изследване за детско здраве, в което влиза информацията за 92 000 деца на възраст до 17 години.  В проучването родителите са били запитани колко често децата им са били подложени на стресиращи ситуации, като домашно насилие, пристрастеност на член от семейството към алкохол или наркотици, или съжителство с психически нестабилен човек. Те също са били разпитвани, за това дали децата им са били излагани на цигарен дим, дали се чувстват спокойни в своя квартал и дали децата им са диагностицирани с астма.

Според проучването 17% от децата са били изложени поне на едно стресиращо преживяване в своето детство, 3.8% са били подложени на поне три такива, а 0.93% на най-малко пет. В сравнение с децата, които не са били подложени на стрес,  тези които са били изложени на подобни ситуации са застрашени от 28% по-висок риск от развиване на астма. Според лекарите, данните показват, че за децата, които са били изложени на стресиращи ситуации има много по-голям риск за заболяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА