Last news in Fakti

7 Април, 2015 00:36 1 202 0

Ваканциите могат да стоят зад случаите на рак на кожата във Великобритания

  • рак на кожата-
  • случаи-
  • ваканции

Забелязва се пик на заболяването сред възрастните хора

Пикът на предлагане на евтини пакетни ваканции през 60-те години на миналия век може да стои зад бума от заболяване на рака на кожата сред британските пенсионери, съобщи Би Би Си.

Изследването показва, че 5700 души над 65 години са диагнозтицирани с рак на кожата всяка година. През 70-те години броят на тези хора е бил 600. Това може да се дължи и на факта, че възрастните хора са по-слабо информирани, за това как да се пазят от слънчевите лъчи.

Случаите на заболеваемост растат във всички възрастови групи, но най-вече в тази на хора над 65 години.  Във Великобритания всяка година 13 300 души биват диагнозтицирани с малигнан меланома – най-смъртоносният вид рак на кожата.

69-годишната Сю Дийнс е получила диагнозата рак на кожата през 2000 г. и повторно през 2007 г. За това тя казва:

„Аз бях част от поколение, за което пакетните почивки станаха достъпни и ние можехме да ходим в чужбина всяка година. Мисля, че тогава не бяхме достатъчно на ясно с това, че твърде голямото излагане на слънце може да доведе до рак на кожата.“

Професор Ричард Марайс от  Cancer Research UK заявява: „Притеснително е да видиш как случаите на меланома растат с такива бързи темпове и то във всички възрастови групи. Важно е хората да потърсят медицинска помощ в случаите, в които забележат изменения по своята кожа или своите бенки. Меланомата най-често се открива по гърба на мъжете и краката на жените, но може да се появи по всяка част от тялото.

Изследванията показват, че кожно изгаряне веднъж на само две години може да увеличи вероятността за заболяване от малигнан меланома.  Джонатан Мейдър от Британската асоциация на дерматолозите заявява: „ Нарастващия брой на случаите на рак на кожата във Великобритания са тревожен знак. Интересът към пакетните ваканции и модният тен са една от причините за това. Рак на кожата може да се развие в резултат на дългосрочно и краткосрочно прекомерно излагане на слънчеви лъчи.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА