6 Април, 2015 21:13 2 218 0

Как да избираме мултивитамини

  • витамини-
  • здраве-
  • мултивитамини

Наричат витамините азбуката на здравия живот

След зимните месеци организмът често има нужда от допълнителен източник на хранителни вещества.

Много хора, особено през втората половина на зимата усещат необяснимо неразположение, слабост и умора. Едни лекари ни убеждават, че причината за това е недостигът на витамини в храната през зимата. Други твърдят, че с настъпването на пролетта се променя газовият състав на атмосферния въздух. А трети - че не ни стига слънчевата светлина, припомня здраве.бг.

Именно през тази част от годината най-много хора посягат към допълнителен източник на витамини – различните видове таблетки и сиропи.

Какви да изберем? Опасни ли са? Имат ли противопоказания?

Наричат витамините азбуката на здравия живот, защото:

А – повишава съпротивляемостта към заболяванията на дихателната система, съкращава продължителността на болестите, запазва кожата, костите, косата, зъбите и венците здрави, лекува пъпки, абцеси, язви.

В1 – витаминът за “бодър дух” нормализира нервите, мускулите, сърцето, намалява зъбобола, помага при прилошаване.

В2 – спомага за възможността да имате деца, запазва здрави кожата, косата и ноктите, подобрява зрението и съдейства за растежа.

В6 – предотвратява нервните и кожни болести, забавя стареенето, действа като естествен диуретик.

В12 – участва в кръвообращението, увелечава енергията, поддържа нервната система, повишава апетита при децата, съдейства за растежа.

В15 – понижава нивото на холестерол в кръвта, възстановява след отпадналост, предпазва от замърсявания, неутрализира желанието за консумация на алкохол и предотвратява махмурлука.

С – заздравява раните и изгарянията, понижава нивото на холестерола, предпазва от много вируси и бактерии, намалява образуването на тромби, увеличава продължителността на живота, намалява въздействието на алергените.

Д – помага при усвояването на калция и фосфора, действа подсилващо при заздравяване на костите и зъбите, предпазва от настинка, лекува конюнктивита, съдейства за усвояването на витамин А.

Е – забавя стареенето на клетките, повишава издръжливостта, предпазва белите дробове, разтваря тромбите, намалява умората...

F – регулира повишаването на нивото на холестерола, осигурява здрава кожа и коса, подобрява общото здравословно състояние, предпазва сърцето, спомага за намаляване на теглото.

 

К – помага за правилното съсирване на кръвта, предотвратява вътрешните кръвоизливи.

Р – укрепва стените на капилярите, предпазва от инфекции, лекува кървенето на венците.

РР – жизнено важен за синтеза на половите и други хормони, инсулина, за функционирането на нервната система и мозъка.

С какво е опасна авитаминозата?

Витамините са различни вещества, които се съдържат в храната в минимални дози, но без които нашият организъм не може да съществува нормално. В по-стари времена животът на хората е бил свързан с повече физически труд и те са изяждали до 5 кг различна храна на ден. Затова и съдържащите се в нея витамини са им били напълно достатъчни.

Днес нашето физическо натоварване е по-малко, ядем значително по-малко, неправилно или небалансирано и витамините не ни достигат. А без тях храната се усвоява по-лошо, имаме по-малко енергия, по-често боледуваме и живеем по-кратко.

Много от заболяванията и всички по-малки здравословни проблеми са предизвикани от недостига на един или няколко витамина:

• сухотата на кожата – недостиг на витамин С, В6, Н, А,

• кожни изривания – недостиг на В6, РР, А,

• изтощена коса – В6, Р, А,

• гадене – В1, В6,

• липса на апетит – А, В1, В2, В6, В12, Н,

• безсъние – В6, РР,

• склонност към инфекции – С, А,

• раздразнителност и безпокойство – С, В1, В6, В12, РР, Н,

• проблеми със зрението – А, В2, В6,

• чести стомашни разстройства – В12, РР, А,

• честа поява на синини – Р,

• кървене на венците – С, В6, РР.

 

С какво ни застрашава хипервитаминозата?

Трудно е да се предозират синтетичните витамини, но все пак трябва да се спазват указанията. За природните витамини, с изключение на А и D, това обаче не се отнася – прекомерните количества от тях.

При прекалена употреба на моркови или сок от моркови, в които има много каротин (витамин А) е възможен ксантоз – оцветяване на кожата и склерата на очите в жълто-оранжев цвят. Ако това е еднократен процес, не е опасно, но ако се прекалява постоянно, може да пострада черния дроб.

С витамин D понякога се натравят децата, които се лекуват от рахит. Появява се повръщане, силна жажда, спазми, повишава се кръвното, пулсът се забавя. Хроничното натравяне може да доведе до забавяне на развитието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА