Last news in Fakti

18 Май, 2015 07:27 16 466 3

7 храни, укрепващи бъбреците

  • храни-
  • бъбреци-
  • укрепват-
  • череши-
  • лук-
  • чесън-
  • червени боровинки-
  • канела

Ако редовно консумирате тези храни бъбреците ви ще се радват на добро здраве и нормално функциониране

Бъбреците изпълняват важна функция в телата ни – те филтрират отпадъците от кръвта и ги изпращат към пикочния мехур, регулират кръвното налягане, контролират киселинността в тялото и поддържат баланса на електролитите, пише сайтът органично.ком. Имайки предвид колко са важни бъбреците за нормалното функциониране на тялото, ви представяме седем храни, които подобряват тяхната функция:

1. Череши

Тези вкусни плодове са богати на витамин С и К, фолати, витамин В6, магнезий и цитрат. Колкото по-узряла е черешата, толкова по-високо е нивото на цитрата. Той намалява нивото на пикочната киселина в кръвообращението, което предотвратява развитието на артрит и подагра.

2. Червени боровинки

Червените боровинки също са богати на витамин С и магнезий и се използват традиционно при проблеми с инфекции на пикочните пътища. Скорошни изследвания показват, че сокът от червена боровинка, разреден с малко вода намалява нивата на оксалати и фосфати в урината, което от своя страна предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

3. Канела

Канелата е известна със способността си да регулира нивата на глюкозата в кръвта. Високите нива на глюкоза в следствие на диабет могат да причинят увреждания на бъбреците. Друго проучване потвърждава, че канелата може да се използва като добавка без риск от повишаване на нивата на оксалат.

4. Боб

При болка, причинена от камъни в бъбреците, отделете боба от шушулките и след това варете шушулките на бавен огън в продължение на 6 часа. Прецедете течността и я оставете да изстине, след което пийте на малки части от нея през целия ден.

5. Зехтин

Подобно на рибното масло, зехтинът също е богат на ненаситени мазнини. Скорошно проучване показва, че при хора, страдащи от хронични бъбречни проблеми, които консумират повече зехтин, се забелязва облекчение на симптомите. Активните компоненти в зехтина подобряват функционирането на бъбреците и се грижат за доброто им здраве.

6. Явайски чай (котешки мустачки)

Тази билка е позната на традиционната медицина от векове и обикновено е използвана при проблеми с бъбреците. Скорошно проучване показва, че тя подобрява функционирането на бъбреците, черния дроб и стомашно-чревния тракт. Билката помага и за стабилизиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

7. Лук и чесън

Както лукът, така и чесънът съдържат кверцетин. Кверцетинът е флавоноид с антиоксидантни свойства, който помага при зачерявания и раздразнения на кожата. Според проучванията кверцетинът предотвратява увреждането на бъбреците при пушачите. При непушачите кверцетинът допълнително подобрява функционирането на бъбреците.

Ако редовно консумирате тези храни бъбреците ви ще се радват на добро здраве и нормално функциониране.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    За премахване на камъни в бъбреците следствие на варовита вода се пие липов чай. И ние и румънците по Дунава това правим. Иначе водата по поречието, която пием, е много варовита- тя е дунавска, прецедена през пясъчниците, доведена с дренажни тръби до бетонни кладенци и след това с помпи я тлласкат до населените места.
  • 2 ahmajan

    0 2 Отговор
    za zdraveto Ne pite woda ami rakiq
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.