Last news in Fakti

8 Септември, 2011 20:41 2 111 0

Поддръжката на слуховите импланти да се поеме от НЗОК, поискаха родители

  • слуховите импланти-
  • нзок-
  • теодора захариева-
  • деца
Поддръжката на слуховите импланти да се поеме от НЗОК, поискаха родители - 1
Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева / Снимка: БГНЕС

400 български деца, родени с изцяло увреден слух, имат нужда от финансова помощ, за да се поддържат специални импланти, с които могат да чуват, предаде БНР. Когато кохлеарната имплантация се направи на дете на възраст под една годинка, то не изостава в развитието си и не разбира, че се е родило глухо. Операцията и устройството струват 36 000 лева за едно ухо и се поемат от клинична пътека на здравната каса. Проблемът обаче е поддъжката на апарата, за който не са предвидени средства.  От Центъра за защита на правата в здравеопазването и Българска асоциация "Кохлеарна имплантация” отправиха предложение за финансиране до министъра на здравеопазването Стефан Константинов.

Исканията на асоциацията обясни Ирина Димитрова, която е майка на четиригодишно момиченце с такъв имплант: Министерството разглежда цялата имплантационна система като един продукт. Никой не иска да сменя цял речови процесор, ако може да смени един компонент от него. Всяка външна част, нова, е съвместима с вътрешната част. Надявам се с протокол да бъде оценена щетата. Две кабелчета по около 350 лв. и 1000 лв. за батерия, значи около две хиляди лева, грубо, е цялостната поддръжка за година.

Външната част на устройството се сменя на шест години и струва 21 хиляди лева. Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева заяви: Никой от нас не е забравил, че оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса все още стои и нищо не пречи част от него да бъде отблокиран.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА