Last news in Fakti

2 Юли, 2015 09:20 1 066 0

Приватизацията на болниците се отмени, но ще й дойде времето

  • петър москов-
  • приватизацията-
  • болниците-
  • отмени-
  • дойде-
  • времето

Петър Москов ще подаде сигнал срещу бившия шеф на Окръжна болница в прокуратурата

Приватизацията на болниците се отмени, но ще й дойде времето - 1
Снимка: БТА

Вчера обсъдихме приоритетите на управлението в социалната и здравна политика на България. Решението на правителството са за уреждането на здравната карта и регулацията на лекарства, текстовете за приватизацията са отменени, но ще им дойде времето. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по bTV.

Текстовете за приватизация на болниците ще бъдат оттеглени между първо и второ четене на Закона за лечебните заведения. Според Москов забраната за продажба на болници ще отпадне в един момент, но сега той ще оттегли предложението си, за да получи подкрепа от партиите за другите реформи. Важни са здравната карта и последващата акредитация на лечебните заведения, уточни министърът.

Относно обвиненията на уволнените директори на болници, Москов обяви, че те ходят по телевизиите и обясняват какви прекрасни хора са и колко лош е министърът. Той обясни защо е отстранил проф. Димитър Димитров като шеф на Окръжна болница – въпреки решение на Управителния съвет на болницата той е оставил близо 7 млн. лв. в КТБ. Здравният министър обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу проф. Димитров.

Шефът на болница „Св. Иван Рилски” пък бил отстранен заради обществени поръчки. Москов даде пример с новото ръководство на лечебното заведение, което спряло поръчка за апаратура за 700 хил. лв. и е осигурило същата апаратура като дарение, и е поръчало храна за болните за 200 хил. лв. по-малко.

Целта на реформата е здравеопазването да се хуманизира. Сега всички доплащат – и бедни, и богати, а в бъдеще лечението на социално значимите заболявания ще е 100% безплатно, уточни здравният министър.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви по БНР, че напрежението в здравната система може да се успокои при оттегляне на предложението за приватизация на болници.

„Но колегите са притеснени от приватизиращия фактор, кой ще приватизира, как ще приватизира. Имат ли те възможност в момента, ако са над 50 процента, примерно, лекари, да приватизират и какво се случва след това. Тази неяснота и бързина притеснява хората и определено смущава системата на здравеопазване, особено в частта й за болничната помощ“, коментира д-р Грозев.

На въпрос дали оттеглянето на предложението за приватизация е крачка назад в лансираните реформи на здравния министър, той отговори:

„Мисля, че не. Не е крачка назад, но може би е жест, ако разбира са се оттегли това предложение за приватизация, жест за успокояване на системата. Да се осмислят по-добре нещата, когато нещата са и в много по-ясен вариант, по-доказателствен вариант, тогава може би и да се случат.“

Във връзка с противоречиви публикации за евентуалната приватизация на болница "Пирогов", ръководството на Българския Червен кръст изрази безпокойство за бъдещето на спешния институт, който е с ключова роля и за националната сигурност. Болницата е създадена преди 115 години под името "Болница Червен кръст" върху имот, дарение на организацията.

Ако лечебното заведение бъде одобрено за продажба, от БЧК имат готовност да предприемат действия по възстановяване на собствеността си, като се ангажират да запазят изцяло предмета на дейност на болницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА