Last news in Fakti

13 Септември, 2011 18:09 1 099 0

Зехтинът бори инсулта

  • инсулт-
  • зехтин
Зехтинът бори инсулта - 1
Архив

Учени от Франция са установили, че консумацията на зехтин намалява почти наполовина риска от инсулт при възрастни хора, пише в. „Хералд сън“.

Специалистите от университета на Бордо са проучили медицинските картони на близо 8000 души на и над 65-годишна възраст от три френски града. Изследваните лица не са имали семейна история на инсулт и са били наблюдавани в продължение на пет години.

Употребата на зехтин е категоризирана от изследователите като "никаква", "умерена" /за готвене и дресинг/ и "интензивна" /всекидневно/.

Анализът на данните е показал, че за хората, консумиращи зехтин умерено или интензивно, рискът от инсулт е с 41 процента по-нисък, отколкото за тези, които не използват продукта.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА