Last news in Fakti

20 Септември, 2015 14:05 2 263 2

Облъчването влиза в електронното здравно досие

  • електронно-
  • здравно-
  • досие-
  • облъчване

Работна група на Министерството на здравеопазването подготвя  промяна, според която електронното здравно досие ще съдържа информация за дозите облъчвания на всеки от нас. Това съобщи за "Хоризонт" заместник-здравният министър доктор Адам Персенски и поясни, че промяната се налага, защото вече 10 години не се прилага наредбата за защита на хората при медицинско облъчване.

Наредба 30 на Министерство на здравеопазването от 2005 година не работи в частта всеки от нас да има радиационно-диагностичен паспорт, който да е част от Здравноосигурителната книжка, поясни доцент Жана Джунова от Националния център по радиобиология и радиационна защита:

Въпросът е, когато ние прилагаме дадена процедура, лекарят, който я назначава и реализира, винаги да мисли и в термините “радиационна защита“. При медицинското облъчване това се постига с обосноваване на всяка процедура, която включва йонизиращи лъчения и чрез оптимизация на самата процедура, а за това има медицински стандарти. В повечето болници се спазват процедурите, но те не са унифицирани за всички болници.

Заместник-здравният министър заяви, че данните за облъчванията на всеки от нас, ще се включат в електронното ни здравно досие:

Изготвили сме една работна група, която ще зададе всички начини, по които изследванията, на които са подлагани българските пациенти, да бъдат вписвани в електронен вариант в досието на пациента, така че излишно е създаването на книжка, която 10 години не е могла да бъде създадена.

Опасността идва от това, че на много от нашите пациенти се налагат многократни рентгенови изследвания, а комутативното въздействие на рентгеновите лъчи наистина може да бъде опасно, подчерта още доктор Перценски.

Основният проблем на облъчване на населението е главно от диагностични процедури и затова трябва да има контрол колко облъчвания са ни правени през целия живот, поясни още доцент Джунова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рентгенолог

    0 0 Отговор
    Ще има касичка някаква !
  • 2 Иванов

    0 0 Отговор
    Населението с е облъчва тежко през нова нарочно монтирана техника ..Камери,скенери,джиесеми,обемни скенери..Високо активни ксенонови,високо радио активно пробиващо режещи скенери маскирани като фарове увреждат тежко и трайно народа..Милиони деца се увреждат трайно в училища и детски градини..Новото са обемни скенери облъчващи децата даже в тоалетните..Увреждания се засякоха още на 19 септември..

    Децата развиват специфични увреждания ..
    Съвет МНЗ да вземе извънредни мерки за обезопасяване на всички улици,училища,градини учреждения като нареди пълен демонтаж на недопустимата вредна техника вкл за видео наблюдение/забранена е от Основния закон//