Last news in Fakti

25 Септември, 2015 15:16 1 350 0

Москов: Няма дефицит в Здравната каса

  • дефицит-
  • здравно каса-
  • линеен ускорител-
  • онкоболни

Здравният министър и премиерът разгледаха новия линеен ускорител

Москов: Няма дефицит в Здравната каса - 1
СНимка: БТА

В столичната Университетска болница "Свети Иван Рилски" от началото на ноември ще работи апаратура за лечение на онкологични заболявания. С линейния ускорител ще могат да се обхванат всички нуждаещи се от радиохирургия пациенти.

Българските граждани ще могат да ползват чрез здравна пътека високотехнологичния линеен ускорител - това върхово постижение на световната медицина от ноември, коментира здравният министър Петър Москов.

"Това е поредната стъпка, която правителството си е поставило - целта за гарантиране на осигуряването на социално значимите заболявания. Апаратът, който днес откриваме е чудовище в света на медицината и онкологията. Ако трябва да цитирам д-р Каракостов "Това съчетава снайперска точност на радиохирургията и тежката мощ като гаубица на лъчелечение, което да ликвидира тумори". От по-малко до един милиметър до над 30 см", заяви Москов. Той посочи, че апаратът ще бъде на разположение на българските граждани с ясно остойностена клинична пътека.

"Колко ще струва на касата е въпрос на преговори между Лекарския съюз, НЗОК и правителството. Ние гарантираме, че българските граждани ще могат да бъдат лекувани от първия възможен момент, когато този апарат вече е окончателно във функционалната си готовност", каза още д-р Петър Москов.

Премиерът Бойко Борисов добави: „Повече от кибернож, защото киберножът има до четири пациента, докато това може 15-16 пациента на ден. Този апарат, това лечение връща човека обратно и на работа, връща го в обществото и, пази Боже, този, който е закъсал, цялото му семейство, фамилията са в недобра форма за работа. Най-важната задача на реформата е да няма чакащи онкоболни за лечение“.

Първият пациент ще може да се възползва в началото на ноември, обясни Мариета Райкова, директор на Университетската болница "Свети Иван Рилски": „С него, смятаме, че българите с това лошо заболяване няма да се налага да събират пари и да ходят в съседна Турция, а ще могат в родни условия да са по-спокойни.“

Министър Москов отрече Здравната каса да е в лошо финансово състояние, което може да е причина лечението да не се заплаща от държавата: Кой ви каза, че Касата има дефицит? Касата в момента, накрая на осмия месец, е на 68% изпълнение на бюджета. Това го нямаше довчера. Днеска го има и то ще бъде финансирано и от държавата и от Касата. И това е ангажимент, който аз, като министър, поемам, Касата пое в лицето на ръководството си, а Лекарският съюз ще отстоява тези права.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА