Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 07:31 6 252 3

11 храни, които не трябва да слагате в хладилника

  • хладилник-
  • храна-
  • съхранение

За да избегнете промяната и влошаването на вкусовите качества

Макар да смятаме, че хладилника запазва всички храни и напитки, всъщност има продукти, които не трябва да съхраняваме там. Кои са те?

Поставянето на тези храни в хладилника няма да ви навреди по някакъв начин, но със сигурност ще наруши техните вкусови качества и ще развали структурата им.

За да избегнете промяната и влошаването на вкусовите качества на храната ви, сайтът lifehack.org дава списък с храни, които не трябва да се поставят в хладилника.

Олио/ Зехтин

Макар олиото/зехтина да е по-скоро хранителна съставка отколкото храна започваме с него. Поставянето му в хладилника може да развали консистенцията му и той да стане по-гъст, което пък води до промяна на вкуса.

Това по-често се случва със зехтина и кокосовите масла, които са склонни да се втвърдяват при ниски температури и да отнема много време, за да станат отново течни.

Кафе

Смляно кафе или кафе на зърна никога не трябва да се съхранява в хладилник. Проблемът с кафето е, че е като гъба и абсорбира миризми. Така че ако поставите в хладилника кафе, то ще започне да поглъща всяка миризма, която е във вашия хладилник и то никога няма да възвърне истинския си аромат.

Друг проблем с кафето е, че с промяната на температурата, влагата започва да се просмуква в него, което де-насища аромата му и то става по-блудкаво.

Домати

Най-големият проблем при съхраняването на домати в хладилника е, че ниските температури започват да влияят зле на текстурата им и правят доматите блудкави. Някога яли ли сте салата от домати, която е студена и има блудкав вкус?? Шансовете тези домати да са били съхранявани на студено за известно време е огромен.

Лук

Почти както и доматите, лукът е склонен да става блудкав или дори да мухляса ако се остави в хладилника за твърде дълго. Ако лукът е нарязан, слоевете му постепенно започват да изсъхват дори да го увиете в домакинско фолио.

Също така, нарязаният лук ще вмирише всичко във вашия хладилник, което е и причината много от дървените дъски за рязане да предадат вкуса на лук на другите храни, които режете върху тях.

Картофи

Студената температура обикновено разрушава нишестето в картофите. Ако ги поставите в хладилника, след това картофите ще имат песъчлива структура, а вкусът определено няма да е приятен.

Мед

Намерете 1000 годишен буркан с мед и съдържанието му ще бъде прясно както в деня, когато е било поставено в буркана. Това е така, защото медът е естествено консервирана храна. Поставянето на мед в хладилника ще увеличи скоростта на кристализация на захарта, което ще промени течната му консистенция и той ще се захароса. Ще стане твърд.

Чесън

Чесънът ще се развали доста бързо в хладилника. Ще мухляса и ще омекне. Външният му вид рядко се променя, така че няма да разберете, че се е развалил докато не решите да го обелите.

Пъпеш

Често се препоръчва нарязаният пъпеш да се съхранява в хладилника. Но целите плодове е по-добре да стоят извън хладилника. Има изследвания, които показват, че оставянето на пъпеш на стайна температура помага да се запазят антиоксидантите в него непокътнати.

Банани

Дали съхранявате бананите в хладилника или не се свежда до това колко зрели ги предпочитате, тъй като ниските температури в хладилника забавят процеса на зреене. Затова поставянето на зелени банани в хладилника ще означава, че те ще останат зелени за изключително дълъг период от време. От друга страна, ако имате узрели банани, които са готови да се ядат, но нямате планове да направите това скоро можете да ги сложите в хладилника, което ще ги запази по-дълго. Обелката им може да стане черна или кафява, но плодът вътре ще остане перфектен.

Авокадо

Може би ви се е случвало когато купувате авокадо от магазина то да е много твърдо. Това е защото плодът не е узрял и му е необходимо известно време, за да узрее правилно и да придобие правилния вкус! Поставянето на авокадо в хладилника просто напълно ще спре процеса на зреене. В това отношение то много прилича на банана.

Хляб

Хлябът не е направен, за да се съхранява в хладилник. Единственият път, когато трябва да се съхранява в хладилник е, когато е под формата на сандвич. Причината да не слагате хляб на студено е, че той става доста твърд и труден за дъвчене. Ниските температури също така помагат на хляба на остарее преждевременно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 0 Отговор
    Хляб извън хладилника мухлясва след три дена.
    Хляб в хладилника не мухлясва и две седмици. По-черните хлябове въобще не се променят в хладилника, ако са увити в плика, за да не съхнат.

    Коментиран от #2

  • 2 киро

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Пич, прав си................
  • 3 Пчьолкин

    0 0 Отговор
    Освен, че медът може да кристализира по-бързо, съхраняването му в хладилник не е препоръчително и поради факта, че е хигроскопичен и поема влагата от хладилника, а влагата е враг на меда http://bg.honeypedia.info/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2-%D0%BF%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B5%D0%B4