Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 10:42 2 318 8

Божествено е да умрете във Великобритания

  • здраве-
  • умиране-
  • грижи-
  • лекари-
  • болници

В дъното на класацията са Бирма, Нигерия, Филипините, Бангладеш и Ирак

Божествено е да издъхнете във Великобритания, а кошмар е това да стане на Балканите – Румъния и България.

Това е основният извод от публикуваното от Economist Intelligence Unit изследване за Quality of Death Index. Той обединява цялостна национална политика, интегрирането на палиативни грижи в Националната здравна служба, включването на хоспис движение и дълбоката ангажираност на общността относно последните дни на неизлечимо болни пациенти.

На второ и трето място в класацията, която обвинява 80 страни, са Австралия и Нова Зеландия. САЩ са на 9-то място, а Канада -11 място. Топ 12 се попълва от Ирландия, Белгия, Тайван, Германия, Холандия, Франция и Сингапур. България заема 62 място, а Румъния – 64.

В дъното на класацията са Бирма, Нигерия, Филипините, Бангладеш и Ирак.

Основен проблем пред родината е качеството и разнообразието на предоставени палиативни грижи.

Изследователите посочват, че в страните от топ 12 най-малко средства се вземат от умиращия, а грижите се заплащат било от държавата или осигурителни фондове. Лидери в Европа са Великобритания, Ирландия и Белгия. Най-лошо е положението в България, Румъния и Украйна.

Чили е лидер в Южна Америка, а на север първенството си оспорват САЩ и Канада. В Азия Тайван е безспорен лидер по качество на грижите, които се полагат за хората в сетния им час.

Проучването показва, че като цяло, нивата на доходи са силен показател за наличността и качеството на палиативните грижи. Богатите страни са представени в горната част на класацията. Австралия и Нова Зеландия се второ и трето място, а богатите европейски и азиатски страни доминират в Топ 20, като САЩ е на 9-то място, а Канада – 11-то.

Авторите казват, последните изследвания на трети партия демонстрира значителна връзка в използването на Палиативни грижи и намаляване на разходите за лечение. Въпреки доказателства на икономическите ползи те посочват, че само около 0,2 % от средствата, предоставени за ракови изследвания във Великобритания през 2010 г. отидох на изследвания в палиативните грижи, докато в САЩ е 1 % от Националния институт за рака бюджетен кредит.

Авторите посочват забележимата връзка в използването на палиативни грижи и намаляване на разходите за лечение. Въпреки доказателствата за икономическите ползи само около 0,2 % от средствата, предоставени за ракови изследвания във Великобритания през 2010 г. са заделени за изследвания в палиативните грижи, докато в САЩ е 1 %.

Разходите за здравеопазване в България се увеличават неимоверно, защото и заболяванията се усложняват. В същото време статистиката за България съпоставена със средните стойности за ЕС ясно показва нерационално използване на ресурсите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пътник с ясна крайна цел

    2 0 Отговор
    Кораво племе е българина. Колкото и тежко да е умирането в БГ, ние си мрем като за световно ...
  • 2 Путлер Акбар

    1 0 Отговор
    А къде йе Расия?
  • 3 бай Иван

    0 0 Отговор
    Българина е един нещастни! Нямаме здравеопазване, нямаме здрав бизнес , нямаме нормални семейства заради тъпите политици , нямаме и пари защото същите ни ги окрадоха!Какво ни остана? Да вземем автоматите!
  • 4 в сащ горят безмилостно

    0 1 Отговор
    тука един познат върнал се след нагло изгаряне на трупа в САЩ подава кротко
  • 5 Жраво

    0 1 Отговор
    пратени да охраняват с телата си тази малка островна державица да внимават много...
  • 6 От Bulgaria с привет

    0 1 Отговор
    По добре да са и здрави з а д а могат да ни опазят от готвени жестоки проблеми през атлантика
  • 7 Иванов

    0 1 Отговор
    Навремето след взрив само на една мощна жълта бомба ,настъпи колапс

    че се наложи да пратим и няколко големи дракона да ни пазят Евро Азия от наглеци и престъпници проникваЩи през пробиви..

    Дъщеричката на НАй Важния още седи на Герба на Велика Британия
  • 8 диан

    0 0 Отговор
    как ще е лошо да се мре тук?
    на фона на всичко случващо се тук
    да се махнеш от тук по един или друг начин
    или да те чакат 5 красавици
    1 000 000 в банката
    3 мечтани превозни средства
    и ти да умираш безславно
    а чакат ли те 10 кредита
    5 заема
    3 ремонта
    и 20 циганина
    направо си им забиваш пръст:)))