Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 09:42 1 039 3

Проф. Христо Кисов: 120 000 българи са останали напълно без зъби

  • зъби-
  • възрастни-
  • зъболекар

120 хиляди са българите, които са останали напълно без зъби, заяви за "Хоризонт" проф. Христо Кисов, президент на Българската академия по естетична стоматология. Той посочи, че предстои провеждането на международен конгрес, посветен на един от родоначалниците на естетичната стоматология проф. Боян Боянов.

58 лева е здравният пакет за стоматологични дейности, който покрива Здравната каса за лечение на зъбите, заяви проф. Христо Кисов. Това е крайно недостатъчно.

На този конгрес ние ще разгледаме лечението на болните с пълно обеззъбяване, а има и хора с частично обеззъбяване. Това е най-вече групата на пенсионерите. Тези хора имат право на един преглед, който в много от случаите се оказва безсмислен. Тази армия от обеззъбени хора какви икономии прави на Здравната каса, които отиват по други направления, като например инвазивната кардиология?, реторично попита проф. Христо Кисов.

По цял свят отдавна не се практикува умъртвяването на зъбите, за да се направят протези и коронки. За жалост в България стоматолозите са привърженици на козметичната стоматология, а не на естетичната, каза още проф. Кисов.

Нашите колеги на Запад използват всеки случай, за да покажат техни пациенти, лекувани в Източна Европа, на които са умъртвени безсмислено, а много често и некачествено, зъбите, за да се направят протезни конструкции. Умъртвяването на зъбите е една от грешките при лечението на пациентите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лично пострадал

    0 0 Отговор
    С подкрепата на ХЕи
  • 2 лично пострадал

    0 0 Отговор
    С подкрепата на ХЕи
  • 3 за сведение

    0 0 Отговор
    за да с е увреди майчината и бащината охрана на важни преродени каквито са всички новородени като хора първо ползват опасни зарази маскирани като "ваксини" и тровят питейни води с хлор садържащи бойни отровни нагло престъпни съединения.
    В резултат милиони пациенти до гроб за мед мафиотите .Вкл от болести на горни дихателни пътища,бъбреци,черен дроб,левкози,диабет и развалени зъби..накрая умират от инфаркти,инсулти,рак и пневмонии