Last news in Fakti

28 Октомври, 2015 21:16 1 568 6

Бизнесът: Москов - на съд заради данък "вредни храни"

  • москов-
  • съд-
  • данък-
  • вредни храни

Под ударите на бъдещата такса ще попаднат храните с повече сол

Здравният министър - на съд. Тази стъпка обмислят браншови организации от хранително-вкусовата промишленост. Те се канят да заведат колективен иск срещу Петър Москов за уронване на престижа им с кампанията за готвения данък вредни храни, съобщи Нова телевизия. Оказва се, че под удара на новия налог може да падне дори черковната нафора.

Вечерна служба в Храма Света София... А след нея - изненада - за свещеник и миряни, че нафората може да падне под ударите на новия налог "вредни храни".  

„Наистина съм шокирана. Аз съм "за" да се обложат вредните храни с данък, но това няма нищо общо с религията”, казва Гергана.

„Подозирам, че тези, които са изготвили този нов закон, нямат ни най-малка представа какво е това нафора. Това е един осветен хляб, който открай време се замесва по този начин,  и вярващият взима от него късче, за да насити себе си със святост. Така че нафората, като вредна храна - наистина е смешно”, казва отец Ангел Ангелов, протосингел на Софийска Митрополия.

Докато разглежда в детайли проектозакона, на куриоза с нафората се натъква д-р Камен Данов.

„Установихме, че в конкретния код, заедно с различни тестени изделия и бисквити, се намира и нафората”, обяснява д-р Камен Данов, председател на медицинска федерация към КТ "Подкрепа".
Като вярващ човек, но и като лекар, д-р Данов е категоричен, че нафората няма как да ни навреди.

„Това е обреден хляб, който наистина се прави от бяло брашно, съдържа повече от 25 грама на 100 грама продукт въглехидрати. И се раздава в едни малки количества - 50-60 грама, раздава се след литургията”, добавя д-р Камен Данов.

До началото на емисията ни, здравното министерство не даде отговор – дали това е недоглеждане и дали ще бъде коригирано. Ако обаче нафората се обложи с данък, това ще вдигне цената й с до 50%. Синдикати и бизнес от очакваните ефекти на готвените промени обаче не свършват с това.

„Ще бъдат загубени пряко 4100 работни места, но не само - по веригата назад - към доставчици и земедеделски производители, техният брой ще достигне до 10 000”, казва Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Което, изчислено в обезщетение за безработица, прави 16 милиона лева, пресмятат още бизнес и синдикати. И продължават да искат подробна оценка на ефектите, които новият данък ще има върху икономиката.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предложи въвеждането на нов данък от 10% върху така наречените вредни храни. Целта е опазването на човешкото здраве, от една страна, и от друга - ограничаване до известна степен производството на вредни храни.

Учените отдавна са доказали, че приемането на повече от 5 грама сол на ден води до атеросклероза, затлъстяване, високо кръвно и още проблеми със здравето. На тези проучвания се базира и идеята на Здравното министерство. Под ударите на бъдещата такса ще попаднат именно храните с повече сол. Всъщност България е на второ място в света по консумация на сол.

Подобен данък вече е въведен в Дания и Унгария. Преди да се случи и у нас обаче, предстоят преговори с Финансовото и Земеделското министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро

    0 0 Отговор
    Мсков май е ЕВРЕИН ! И за това така ,,,,,,,

    Коментиран от #3

  • 2 gostotburgas

    0 0 Отговор
    Дайте да се тъпчем тогава с боклуци,за да може бизнеса да е спокоен.То един бизнес !!! Само реват ,а нищо конкретно не правят ,за по-добра хранителновкусова промишленост в България.По-лесно им е да си пробутват боклуците на нас потребителите.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "киро":

    Еми като е евреин да наложи "кошер" храната в БГ, както правят в Америка.
    В щатите янките ядат "кошер" и си плащат за него, нищо че са гоя и евреите са малко повече от 2% там.
  • 4 ENT

    0 0 Отговор
    Най-добре би било вредните храни да се забранят и да се произвеждат храни, които да не вредят на човешкото здраве. Трябва да има норми и те да се спазват.
  • 5 Аврам Бакалино

    0 0 Отговор
    Не бе а кой ще печели тогава на наш гръб а?!Че и лекарствата си тогава на кой ще пробутват при това на двойни цени и за това решили и данъче да скалъпят на и без това скъпата храна та ептен да им е точно а ние /електората/ кучета ни яли колкото по рано гушнем босилека толкова по малко пенсии раздадени!!!Но болничните застраховки интересно защо не се прехвърлят на децата им а потъват в нечии сметки и за тях никой не пита а!
  • 6 овчо български

    0 0 Отговор
    Давайте облагате ни с още данъци,още можем да поемем-ние сме си овце и няма никога да надигнем глави.
    Очаквам с нетърпение новите данъци слънце и въздух.