Last news in Fakti

25 Ноември, 2015 17:40 972 0

Манолова поиска корекция за бюджета за здраве

  • манолова-
  • корекция-
  • бюджета-
  • здраве
Манолова поиска корекция за бюджета за здраве - 1

Националният омбудсман Мая Манолова ще излезе с общо четири становища за корекции в законодателния процес и приемането на бюджета за здраве за 2016-а година. Едното от тях ще бъде преразглеждане на финансовите лимити на болниците за следващата година. Днес Мая Манолова се срещна с лекарски и пациентски организации, които поставиха своите виждания във връзка със здравната реформа и проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016-а:

Моята тревога е как всички тези промени, които в момента се случват и по законодателен път - през бюджета на Здравната каса, промените в Закона за здравното осигуряване, подзаконовите нормативни актове, които регламентират удовлетвореността, пакетите, Националната здравна карта - как всичко това ще се отрази на обикновения гражданин и на пациента. За мен като омбудсман е притеснителен фактът, че след като здравният пакет беше разделен на основен и допълнителен, лимити ще има и за заболяванията, които са включени в основния пакет. Обещанието за безлимитно лечение по социално значими заболявания, без доплащане от пациента, със сигурност няма да се случи. Това не се възприема от съсловните организации, от пациентските и от гражданите и трябва да бъде коригирано.

Ще бъдат направени и предложения за корекции относно начина, по който ще се реализира лимитирането на болничната и доболничната помощ през следващата календарна година и начина, по който се извършва районирането на здравните услуги.

На дискусията присъстваха председателят и членове на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, експерти на Министерство на здравеопазването, представители на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, пациентски, синдикални и работодателски организации.

По време на дебата бяха обсъдени последните изменения по отношение на Националната здравна карта, лимитите на медицински услуги, основния и допълнителния пакет услуги и тяхната финансова обезпеченост, както и отражението на въвеждането им върху правата на пациентите.

Омбудсманът ще изготви становища и по подзаконови нормативни актове, които се приемат от Министерството на здравеопазването, в това число по Наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите от медицинските дейности. Специална позиция омбудсманът ще представи по проблемите на спешната медицинска помощ, като ще бъде отправена препоръка до министъра на здравеопазването за финализиране в ускорени срокове на приемането на Медицинския стандарт  по спешна медицина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА