Last news in Fakti

25 Декември, 2015 05:00 7 937 1

Д-р Узунова: Грижете се за очите си през празничните дни

  • очи-
  • коледа-
  • препоръки
Д-р Узунова: Грижете се за очите си през празничните дни - 1

Д-р Станка Узунова e доказан специалист по лечение на очни болести. Има над 10 следдипломни квалификации и обучения като повечето са свързани с развитието диагностицирането и терапията на глаукома. През последните няколко години е участвала в над 60 международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ. Наскоро д-р Узунова се завърна от Лас Вегас, където участва в престижния Световен конгрес по лечение на очни болести, организиран от Американската академия по офталмология, припомнят от Топ нюз. Д-р Узунова е завършила медицина през 1991 година, има повече от 20-годишен стаж като офталмолог с подчертани професионални интереси в глаукома, сухо око, макулна дегенерация, контактна корекция и детско зрение. Работи в собствена практика от 2006 год. Членува в Български лекарски съюз, в Съюза на очните лекари в България, Национална глаукомна асоциация, Международно периметрично общество, Европейската глаукомна асоциация и Американската академия по офталмология. Тя е сертифициран обучител на глаукомни пациенти от Prevent blindness America от 2015 година.

 

 

Д-р Узунова, по време на празниците често забравяме да се грижим за здравето си. Като доказан специалист офталмолог, посъветвайте ни на какво да обърнем внимание?

- Така е... Коледните и Новогодишни празници свързваме с много веселие, надежда и приятно прекарване с приятели и близки. Трябва обаче да сме внимателни и да помислим и за своите очи, защото празниците понякога крият опасности за тях, особено при използване на всякакви пиротехнически средства. Вижте, очите са най-високо развитите сетивни органи. 80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез тях. Те са най-важния сетивен орган – другите четири като слух, допир, обоняние и вкус формират само 20% от сетивните възприятия.

Какви опасности за очите крие използването на пиротехническите средства?

- Използването на бенгалски огън, конфети, пиратки, фоерверки и всякакви пиротехнически средства може да доведе до сериозни увреждания на очите и тялото. Всяка година ставаме свидетели на безбройни от леки до много тежки травми. Необходимо е да не се забравя, че тези средства могат да са много опасни и никога не трябва да са самоделно направени. Никога не ги насочвайте към вашите или на заобикалящите ви хора очи. Не забравяйте да наглеждате децата си във вихъра на веселбите. Уверете се, че около тях няма остри предмети, с които могат да се наранят. В случай, че са маскирани като своя любим герой, препоръчително е очите им да не са закрити.

На какво друго да обърнем внимание?

- Често контактните лещи са предпочитан аксесоар за промяна на външния вид в празничната нощ. Виолетови, котешки или "вампирски" очи са винаги интересни. Не бива да се забравя, че грижата за тези специални контактни лещи е същата както за стандартните такива. Преспиване с лещи е възможно само ако са от силикон-хидрогелен материал. Неправилното им ползване може да доведе до бактериални инфекции, роговични увреждания – надрасквания и ранички, очна болка, червени очи, чувствителност към светлина и много други. Не бива да забравяме добрата лична хигиена, препоръчителния срок на ползване на лещите, както и препоръките на очния лекар. Никога не ползвайте чужди контактни лещи и не ги купувайте от неоторизиран източник. Ако празнувате извън дома си, непременно вземете контейнера за съхранение на контактни лещи в случай, че се наложи да ги свалите.

Кажете нещо за гримовете и маскировъчните бои?

- Ако ползваме гримове, брокат, маскировъчни бои, трябва да се уверим, че те са хипоалергични и няма да предизвикат алергична реакция – оплакванията от страна на очите са сърбеж, зачервяване, сълзене. Съдържащите брокат гримове при попадане в окото могат да причинят болка, зачервяване, силно дразнене. Използвайте основа за поставяне на грим. Тя помага на сенките да се задържат и да не попадат в очите. Винаги сваляйте грима преди сън – така ще се предпазите от подпухнали клепачи, сенки под очите и зачервени очи при събуждане.

Употребата на алкохол обаче е част от купона?

- Неминуемо се употребява алкохол в празничната нощ – от наздравица и умерена консумация до злоупотреба и трагични инциденти. Употребата на фалшиви алкохолни напитки може да бъде фатална за зрението. Тези напитки съдържат метанол – метилов спирт или мравчена киселина. При този вид интоксикация в началото се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо прогресира до ослепяване. Дължи се на необратимо увреждане на зрителния нерв вследствие хиперемия, оток и атрофия на нерва, достигащи до пълна загуба на зрението. Поглъщането на големи количества фалшив алкохол са опасни не само за зрението, но и за живота. Не бива да забравяме, че да се почерпим с приятели или да празнуваме цяла нощ са приятни неща, но никога не бива да шофирме след употребата на какъвто и да е алкохол. И не само защото това се наказва от закона. А защото и малко количество алкохол води до забавяне на нашите реакции, повишена възбудимост, неправилна преценка, замъглено зрение и много други – все реакции на организма, които застрашават не само нашия и на децата ни живот, а и на хората около нас – познати и непознати. Хубаво е човек да се вслуша в тези съвети. Нека си пожелаем прекрасно настроение през предстоящите празници, здраве, щастие и късмет през Новата 2016 година!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plodviv

    0 0 Отговор
    Един съвет: Пускайте в действие САМО ФОЙЕРВЕРКИ С ФИТИЛ!!!