Last news in Fakti

27 Декември, 2015 13:16 1 067 0

1400 пациенти са преминали през „Пирогов” по време на празниците

  • пирогов-
  • пажиенти-
  • празници-
  • детска хирургия

Коледно чудо сътвориха лекарите за 2 деца в Детската хирургия

От полунощ на Бъдни вечер до тази сутрин през „Пирогов” са преминали 1400 пациенти, от които в болницата за лечение са останали 200 души. От общия брой 290 са деца до 18-годишна възраст, съобщават от болничното заведение.

Най-голям брой пациенти са преминали през спешните кабинето по хирургия и травматология. Хирурзите в „Пирогов“ са прегледали много пациенти с болести, свързани придимно  с обилно хранене и употреба на алкохол – болести на жлъчката, болести на панкреаса, язвена болест и усложнения на язвената болест. Лекарите напомнят на хората, че е добре да спазват хранителен режим и да приемат медикаментите си.

Помощ при травматолозите са търсили хора с фрактури (счупвания) и сериозни контузии в резултат на падания.

Над 130 пострадали са преминали през спешния неврохирургичен кабинет. Те имат основно наранявания и контузии по главата и лицето, в резултат на битови скандали, след употреба на голямо количество алкохол.

Сред посетилите болницата има и такива, които са потърсили помощ, тъй като личните им лекари не вдигат телефоните си.

Освен от София сред пациентите през празничните дни има и такива от близките градове - Перник, Кюстендил, Трън, отчетоха от "Пирогов".

Очаква се броят на пациентите да се увеличи в близките дни, тъй като от днес ще започне връщането им в София.

В Токсикологията на „Пирогов” празничните дни също са натоварени. Медиците от таки клиника спасиха живота на 48-годишна жена. Тя е смесила белина и почистващ препарат, в резултат на смесването се е отделил хлор, който жената е вдишала и получила отравяне. Докарана е тежко състояние, което е овладяно и в момента жената е стабилизирана. Борбата на токсиколозите за живота на 73-годишна жена продължава. Пациентката е със сериозна интоксикация, заради вдишване на пушечни газове при пожар.

Две деца са спасени по време на Коледните празници в "Пирогов", съобщи на пресконференция в "Пирогов" доц. д-р Христо Шивачев от болницата, който завежда отделение по детска гръдна хирургия. Едното дете е пострадало в катастрофа при Гоце Делчев на 24 декември - момченце на пет години, с тежка травма, което е стабилизирано без оперативно лечение.

Другото спасено дете е недоносено новородено момиченце, на три дни, с тегло 1500 гр. За първи път в България екипът на детска хирургия е извършил операция на толкова малък пациент.

С безкръвна операция от гръдния кош на детето е извадена течност, поясни докторът. В момента детето е стабилно, захранено е и скоро се надяваме да го върнем на майката, каза доц. Шивачев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА