Last news in Fakti

18 Януари, 2016 07:45 2 394 2

Природните начини да се борим с настинката

  • настинка-
  • природата-
  • мед-
  • пилешка супа-
  • евкалипт

За всички е ясно, че ако настинката се развие, билките и хомеопатията едва ли ще са първата ни мисъл.

Но в начален стадий, преди да се прибегне до по-сериозни лекарства, винаги е добре да се даде шанс на организма сам да се пребори с болестта, като добър помощник за това може да му бъде и самата природа.

Предлагаме ви няколко природни начина за борба с настинката при първите й симптоми.

1. Цинк

Цинкът подпомага работата на имунната система и изследванията го свързват с понижаване на вирусната активност. Механизмът му на действие е да възпрепятства репродукцията на вирусните клетки в слузните мембрани в горната част на респираторната система. Действа и при настинка, и при грип.

При първите знаци на дразнене в гърлото, хрема или умора взимайте по 15-30 мг цинк под формата на таблетки за смучене – те действат по-добре, защото атакуват на самото място, където и вирусът. Смучете по една таблетка на всеки 2 часа, докато се почувствате по-добре.

2. Мед

Медът – продукт на съчетанието между цветен прашец и ензимите в пчелната слюнка, съдържа антиоксиданти и има доказани антивирусни и антибактериални свойства.

Добавете 2 чаени лъжички мед в чаша с топла вода или зелен чай. Малко лимон в напитката ще ви набави и витамин С.

3. Пикантното

Пикантните храни карат носа ни да тече. Чесънът, куркумата, лютите чушки и джинджифилът са силни противовъзпалителни средства, които смекчават дразненето в носа, гърлото и горните дихателни пътища.

Срежете глава чесън наполовина и просто вдишайте изпаренията. Ще вдишате антивирусни частици, които облекчават настинката.

Лекарите препоръчват да разбъркате и една чаена лъжичка куркума в чаша топло мляко и да го пиете сутрин и вечер.

Задължително не забравяйте и за лютите чушки. Но внимавайте. При термична обработка ефектът на горепосочените продукти значително намалява.

4. Евкалиптово масло

Ефикасността му е следствие на няколко съставки, една от които е цинеол, която се бори с вирусите, бактериите и гъбичките.

При 92% от хората със синузит, които приемали 200 мг цинеол по 3 пъти дневно, се е забелязало значително подобрение при симптоми като главоболие, запушен нос и прекомерна секреция.

5. Пилешка супа

Ефективността на пилешката супа не е просто мит. Според данните, и пилешкото месо, и зеленчуците спират възпаленията в бронхите, които причиняват кашлицата и натрупването на слуз. Тя също така съдържа аминокиселина, която действа идентично с лекарството ацетилцистеин, което се използва за лекуване на бронхит и други заболявания на белите дробове.

Бульон, пиле, моркови и лук плюс някой и друг зеленчук - това е рецептата. Яжте супата топла до гореща като е препоръчително да я овкусите с доста лимон, за да добавите витамин C, на който той е богат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учен

    0 0 Отговор
    И накрая за мултиплициране на ефекта - пийте от онези така широко рекламирани по ТВ лекарства против настинка и грип (няма значение от кои точно). Та така, значи.
  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
    Една дамаджанка с домашно червено вино приготвено с мерак си е най добрия лек за простуда!