21 Февруари, 2016 07:00 10 822 4

Как да горим мазнините... чрез ядене

  • мазнините-
  • диети-
  • храни

Предлагаме Ви списък с няколко храни

Изтощителните диети и многото часове прекарани във фитнес залата определено помагат за редуциране на нежеланите килограмчета. Какво прави обаче човек, когато го мързи да тренира, а обича и да си похапва качествено?

Предлагаме Ви списък с няколко храни, които доказано не само не водят до допълнителни килограми, но и благодарение на своите специфични свойства, изгарят излишните мазнини.

И все повече изследвания сочат, че присъствието на повече количества от тях е един от най-ефективните и трайни методи за намаляване и регулиране на теглото.

1. Канела

Изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела, приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта и намалява нивото на захар в кръвта. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

2. Зелен чай

За това растение не само се предполага, че предотвратява образуването на ракови клетки и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания (науката все още търси доказателства за това), но и влияе благоприятно върху метаболизма в организма.

Смята се, че с изпиването на 5 чаши зелен чай могат да бъдат изгорени 70-80 калории.

3. Грейпфрут

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг. Грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Естествено е, че колкото по-малко ни се яде, толкова по-малко калории натрупваме и повече изразходваме натрупаните като по този начин намаляваме и теглото си.

4. Бялото пилешко и пуешкото месо, рибата

Гореспоменатите са отличен източник на белтъци, които от своя страна са необходима основа за образуването на мускулна маса, а както е известно, колкото повече мускулна маса има организма, толкова повече мазнини може да изгори - дори в състояние на покой.

Още повече че за усвояването на белтъците ние изхабяваме повече калории, отколкото за усвояването на мазнините и въглехидратите.

5. Обезмаслени млечни продукти

Тези продукти не само снабдяват нашия организъм с калций, но и увеличават производството на витамин Д, който буквално заставя клетките да изгарят повече мазнини. Задължително включете тези продукти във вашата диета.

6. Яйца. Те съдържат холин. Според учените холинът има свойството да „изключва“ гените, които допринасят за натрупването на мазнини.

7. Орехи и бадеми

Много проучвания показват благотворната роля на ядките в диетата. Те съдържат фибри, протеини и “добри” мазнини, все съставки, които могат да увеличат инсулиновата чувствителност на организма, което води до бързо усвояване на глюкозата, като се избягва натрупването й в мазни депа. Орехите са един от най-добрите растителни източници  ( извън рибата ) на омега-3 мастни киселини, а бадемите доставят голямо количество калций готов за изграждане на костната структура.

8. Лигнан

Тези блестящи и вкусни семена са едно от най-силните оръжия за топене на излишни мазнини, тъй като съдържат лигнани. Лигнаните са група вещества, които се съдържат в растенията и са най-важните фитоестрогени – подобни на естроген вещества, които действат и като антиоксиданти. Консумирането на храни съдържащи фитоестрогени от жени в менопауза е показало слабо натрупване на мазнини и нисък боди масс индекс. Консумирането на една супена лъжица смляни ленени семена дневно с мюсли, йогурт или като салатен дресинг е изключително полезно.

9. Ябълки

Ябълките са идеален плод за всяка диета - само една дневно по време на диета ще ви помогне да стопявате до 30 на сто повече мазнини, сочат резултати от различни проучвания. Причината за това е пектинът, който помага и за намаляване на т.нар. лош холестерол в организма.

10. Домат

Специалистите горещо съветват да включите домати в диетата си, ако искате да отслабнете. Тяхната тайна е ликопенът - мощен антиоксидант, който дава и червения цвят на домата. Ликопенът според учените има чудесното свойство да създава усещане за ситост след прием на малко количество храна. Така се намалява апетитът.

Освен това доматите са прекрасно средство срещу ракови заболявания и високо кръвно налягане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gorji

    2 0 Отговор
    трябва по-често да се публикуват тези неща
  • 2 Найденов

    2 0 Отговор
    Къде има пилешко или пуешко без Е452, Е452?
  • 3 опсмопсус

    2 0 Отговор
    Не преяждайте и спортувайте, кой както може!
    Не яжте колбаси и кремвирши, в тях няма месо!
    Който може да откаже цигарите, алкохол умерено, не прекалявайте!
  • 4 диан

    1 2 Отговор
    а как да пестим чрез харчене
    интересува ли ви?