11 Март, 2016 14:54 1 443 0

Съдят лекарка за смъртта на бебе

  • съдят-
  • лекарка-
  • смъртта-
  • бебе
Съдят лекарка за смъртта на бебе - 1

Окръжна прокуратура - Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу 56-годишна лекарка - акушер-гинеколог, която при водене на раждане, поради немарливост причинила смъртта на новородено, съобщиха от прокуратурата.

Обвинението срещу Нина Б., е затова, че на 22 април 2015 г. в гр. Тетевен, Ловешка област, в Отделение „Акушерство и гинекология” при МБАЛ „д-р Ангел Пешев” ЕООД-Тетевен, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност - упражняване на медицинска професия, при водене на раждане, съгласно Наредба №19 и Медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, като дежурен лекар, акушер-гинеколог, с призната специалност по акушерство и гинекология, нарушила чл.80 от Закона за здравето във връзка с Правилата за добра медицинска практика - Медицински стандарт „Акушерство и гинекология“, като вътрешно въвела и форсирала въвеждането на лекарствения продукт „Окситоцин“ с голяма концентрация на родилка, не проследила състоянието й и не диагностицирала нейното АГ състояние: „тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция“, като по непредпазливост причинила на 24 април 2015 г. смъртта на новороденото дете.

Обвиняемата е лекар, с над 30-годишен акушеро-гинекологичен стаж.

Бременността на пострадалата протичала нормално, без усложнения. На 22 април 2015 г. през нощта, била приета в АГ отделение при МБАЛ-Тетевен от дежурната нощна смяна. След като я прегледали установили, че в момента нямала контракции, запазени околоплодни води, тоновете на плода били ясни и ритмични. Сутринта около 10 часа, по нареждане на обвиняемата, на родилката била поставена система с Окситоцин. През деня акушерката следяла тоновете на бебето, били ясни и ритмични. По нареждане на обвиняемата била включила втора банка Окситоцин и даден Атропин, заради спастичната шийка на матката. Пациентката и бебето били следени на монитор и всичко било наред. В 16,30 часа жената получила напъни и била приведена в родилната зала, като обвиняемата водила раждането. По време на раждането тоновете на бебето паднали. Обвиняемата поискала форцепс, но тоновете продължили да падат и бил събран спешно екип за секцио. В 17,45 часа извадили дете от женски пол, в депресивно състояние, със сърдечна дейност без дишане. Започнали реанимация, бебето било интубирано, започнало да диша, но не изплакало. Същият ден било преведено в гр.Плевен, ”УМБАЛ Д-р Георги Странски“, отделение по Неонатология, където на 24 април 2015 г. починало.

Окръжен съд Ловеч е насрочил разглеждането на делото за 23 април 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА