Last news in Fakti

9 Май, 2016 07:45 1 400 1

Проучване сочи, че бебетата не имитират възрастните

  • проучване-
  • бебета-
  • имитират-
  • възрастни-
  • физиономии

Учени твърдят, че физиономиите на мъниците не са огледални на видяното

В разрез с общоприетото мнение, изследванията от ново проучване сочат, че бебетата не имитират действията и физиономиите на възрастните. Това учудва мнозина, но според екип от австралийски, южноафрикански и британски учени, когато мъниците се хилят насреща ви, то това не е защото вие им се усмихвате.

"Множество проучвания през 80-те и 90-те години индикираха, че новородените не им имитират възрастните, докато други твърдяха точно обратното. Искахме да разрешим споровете, присъстващи не само между обикновените родители, но и в сферите на психологията, неврологичните науки и педиатрията." - казва Вирджиния Слотър, биолог от университета в Куинсланд, участваща в проекта.

Международният екип от изследователи излага повече от 100 новородени бебета на въраст между една и девет седмици на широк спектър от жестове, записвайки резултатите. За ориентир на децата са служили възрастни, които са плезили езиците си, мръщили са се, хилели са се по различни начини и са посочвали предмети.

Крайните резултати сочат, че няма "огледална" връзка между показаните действията и рефлективните такива. Според информацията, шансът бебето да отвърне на нещо, което вижда за първи път е еднакъв с този да направи друго, което вече е видяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баща

    0 0 Отговор
    явно е, че въпросните учени никога не са имали деца!