Last news in Fakti

28 Юни, 2016 15:25 2 180 0

КС пусна Националната здравна карта

  • темида-
  • съд-
  • националната здравна карта
КС пусна Националната здравна карта - 1

Конституционният съд е отхвърлил като неоснователно искането на 57 народни представители текстове от Закона за лечебните заведения да бъдат обявени за противоконституционни. Националната здравна карта бе предложена от министър Петър Москов.

Освен това съдиите преценяват, че тези текстове не противоречат на норми от международни договори, по които България е страна. Четирима от 12-те конституционни съдии са подписали решението с особено мнение. Това са докладчикът по делото Георги Ангелов и колегите му Таня Райковска, Кети Маркова и Румен Ненков.

Националната здравна карта, която показва нуждата от здравни услуги на територията на България, дава право на здравната каса да избира с кои болници да сключва договори.

Чрез стратегията се определят и планират потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ, на база на които трябва да се адаптира структурата на здравната мрежа и да се планира ефективно и справедливо използване на ресурсите.

Националната здравна карта е разработена въз основа на областните здравни карти, като за изготвянето й бе създадена национална комисия.

За разработването на областните и Националната здравна карта са използвани показатели за осигуреност на населението с медицински специалисти и болнични ресурси, в т.ч. болнични легла по видове и медицински дейности, както и високотехнологични методи за диагностика и лечение и достъп до системата за спешна медицинска помощ.

Депутати от БСП, ДПС и "Български демократичен център" внесоха през ноември миналата година искането за установяване на противоконституционност на чл. 34а и чл. 37а от Закона за лечебните заведения, както и за несъответствие на посочените разпоредби с общопризнати норми на международното право и с международните договори, по които България е страна. Според тях текстовете противоречат на принципите на правовата държава за закрилата на инвестициите и правото на здравно осигуряване и държавния контрол върху всички лечебни заведения.

Възраженията бяха срещу членовете, които дават право на Националната здравноосигурителна каса да избира партньорите си спрямо потребностите, установени в Националната здравна карта и да сключва договори по критерии, зададени от Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА