Last news in Fakti

5 Септември, 2016 01:45 17 809 9

4 причини да тренираме бокс

  • бокс-
  • тренировка-
  • ползи-
  • спортуване

Боксът изглежда труден, силов спорт, който обаче крие много ползи за здравето. Докато се боксира човек движи цялото си тяло и то по един забавен начин. Този спорт е пълен с грация и елегантност, въпреки лошата си репутация. Говори се, че той причинява болестта на Алцхаймер, заради нараняванията по главата, но истината е, че ако го практикувате само за здраве, никой няма да ви удря по главата.

Може просто да се боксирате със спаринг партньор или с крушата. Днес боксът е достъпен за всеки, тъй като се предлагат тренировки в повечето спортни зали. Разновидностите на бокса - кикбокс и тае-бо също станаха супер популярни в последните години и има защо.

А ето и 4 основни ползи за здравето от този спорт:

1. Пази от сърдечно-съдови заболявания
Според много хора боксът е по-добрият кардио спорт от бягащата пътека например, а освен това е и много по-забавен. Боксът също като всички аеробни упражнения помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, гори калории и помага за бърза загуба на тегло.

2. Подобрява общата кондиция на тялото
В боксът има всичко - ритане, скачане, влагане на много енергия и сила, бързи реакции. В този високо интензивен спорт участва цялото тяло, изгражда се мускулна маса навсякъде и затова се подобряват общият тонус и кондиция на тялото. Боксът е спорт, който се фокусира върху горната част на тялото, но долната част също участва непрекъснато.

3. Подобрява координацията око-ръка
Координацията око-ръка е нещо, на което разчитаме всеки ден. Затова укрепването на тази връзка може да ни помогне в ежедневието. Ако заложите на тренировките по бокс, вие ще се сдобиете с по-добри реакция и по-бързи рефлекси. В допълнение, това ще ви е особено полезно по-късно в живота, когато рефлексите така или иначе се забавят.

4. Намалява стреса и подобрява настроението
Ако сте стресирани - идете в спортната зала, сложете боксовите ръкавици и си изкарайте яда на крушата. Веднага ще се почувствате по-щастливи и по-спокойни. Боксът има тенденция да бъде катарзис за някои хора, защото води до освобождаване от всичкия стрес и лоши вибрации, което, от своя страна, води до по-добро настроение. Този спорт не само ще увеличи вашата сила, бързина, издръжливост и ловкост, но и ще засили самочувствието ви. Така че не се страхувайте да вземете един чифт ръкавици и да започнете да го практикувате!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кофата

    5 2 Отговор
    И спомага да ядеш повече бой особено когато си помислиш ,че си велик боксьор!
  • 2 pyle

    2 2 Отговор
    Това е 1-ви от 4-те признака, че си подрастващ гангстер.
  • 3 Бургас

    3 2 Отговор
    Много хубава статия! Напълно заслужава да е в топ 5! Поздравявам "автора"!
  • 4 Наско

    1 5 Отговор
    Повишава самочувствието и гледаш разни келеши да се дуят и да си решават проблемите по силов път.
    Като искаш да се натоварваш комплексно плувай,бягай,ходи на фитнес ако щеш.Като искаш да си координиран има тай чи и още много други.
    Бокса е за агресивни натури които пренасят агресията после и в живота.Силата трябва да бъде контролирана и да се ползва само в краен случай а бокса не те учи на това.

    Коментиран от #9

  • 5 Волен Сидеров

    0 7 Отговор
    бокса намества мозъчната кора и ако въобще остане мозък до 25 годишната му възраст на човека ще е ок-иначе паркинсона,блуждаенето в облаците,сънуването с отворени очи,гоненето на сянката си цял живот са ви гарантирани ,както и красивият нос,прекрасните скули ...абе въобще мутрата на човек става много подобна на неандерталската .....избора е ваш...
  • 6 Съмнявам се

    4 0 Отговор
    Хм, ти си тренирай здраво бокс и поопердашвай отвреме-навреме някой, пък после разправяй, че ядеш бой! Особено след 30-тата година, когато често имаш спорове с този и онзи, един здрав и тежък юмрук много помага. Само изтърсиш няколко шамара на вредителите и те се наакват.

    Всъщност, случаите на измамени граждани от пирамиди, на обрани и пострадали от нещо, щеше да е по-малък, ако повече хора имат солидна база от тренировки по бокс.
  • 7 ААА

    7 0 Отговор
    Спорта с най-високите натоварвания,и честота на пулса.Има реална бойна ситуация -тяло в тяло,както е и борбата,а не вятарничеви учения,които само ти промиват мозъка. Първите рундове,с добър противник,е като скоростна игра на шах,а след това надделява волята,и физическата подготовка.Идеално средство за поддържане на форма и килограми. Средство за избягване на конфликти ,сърце не ти дава да да тряснеш две крушета на някой тюфлек,като знаеш ,че не ти е равностоен,дори да те обиди,го оставяш,с думите -Аре върви си там по пътя ЖИВЕЙ.Това е като си станал вече мъж, а не пъпчив тинейджър.А в малкото ситуации,когато трябва да се отбраняваш,и докато виждаш,като на забавен каданс насочения към лицето ти юмрук ,докато този юмрук стигне до целта,отсрещния вече е получил 4-5 бързи крушета.
  • 8 Човек

    6 0 Отговор
    Пишат и коментират хора които никога не са влизали в зала по бокс. Или в други зали да тренират по сериозно. Такива като вас си избиват комлексите по улиците. Истинските боксьори се доказват на ринга не обръщат внимание на комплексари и фитнес маняци които се мислят за спортисти.
  • 9 Боксьор

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наско":

    Наско ти май си доста комплексиран и скаран със спорта. Истинския боксьор няма да го видиш да се прави мутра и хулиган. Той няма да обърне внимание на комплексари като теб.