Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 09:11 1 349 0

Над 2 млн. души умират в кухнята всяка година

  • кухня

Може и да звучи изненадващо, но една от най-големите опасности за човечеството се крие в... кухнята! Годишно там умират 2 млн. души. Почти половината от тях са деца под 5 години.

От пушека на огнището или на кухненската печка годишно умират повече хора, отколкото от малария. Световната здравна организация (СЗО) обръща внимание, че годишно сред жертвите са средно 872 000 деца под петгодишна възраст. Затова СЗО смята замърсяването на въздуха от огнища или печки с открит огън в затворени помещения за една от най-големите заплахи за човечеството. Списание "Science" съобщава, че група учени от американския Национален институт по здравеопазване апелират най-сетне да се намери решение на този проблем.

Почти половината от хората по света живеят под прага на бедността. Повечето от тях приготвят храната си на открит огън. Съответното помещение обикновено е пълно с дим и очернено от сажди. Най-засегнати са жените и децата, които прекарват повече време вкъщи. Така те се излагат на рискове, сходни с болестите, които поразяват дългогодишните пушачи.

Огънят в огнищата и печките обикновено се поддържа с дърва, дървени въглища и сухи фекалии, четем в статията на американските учени. По този начин проблемът придобива глобални измерения. Горите в редица бедни страни загиват, защото хората използват дърва за горене. Същевременно емисиите на вредни газове от милиони открити огнища допринасят за изострянето на проблема със замърсяването на атмосферата. Затова в доклад на Световната банка от тази година се изтъкват не само здравните рискове, но се обръща внимание и на неблагоприятното въздействие върху климата.

На пръв поглед изглежда, че проблемът може да се реши много лесно - чрез по-добри печки. Но тъй като качествените печки са много скъпи за бедняците, положението остава все така непроменено. Сега американските учени възлагат надеждите си на "Глобалния алианс за чисти печки", който си е поставил амбициозната цел до 2020 да снабди 100 милиона домакинства с качествени готварски печки.

Информация на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА