Last news in Fakti

25 Септември, 2016 04:46 1 974 0

Кислородът на Земята е намалял

  • кислород-
  • земята-
  • атмосферата-
  • учени-
  • газ

Учени установиха, че атмосферата на Земята губи кислорода си, нивото на необходимия за живота газ е намалял с 0,7 процента през последните 800 000 години. Своите изводи изследователите представиха в статия в списание Science ("Сайънс"), цитирани от NOVA.

До зараждането на живота на нашата планета кислородът е отсъствал в нейната атмосфера. След появата на цианобактериите неговата концентрация започва да се увеличава. Последните няколкостотин милиона години съдържанието на газове във въздушната обвивка на планетата оставаше на стабилно равнище.

Изследователите провериха нивото на концентрация на кислорода в атмосферата през последните няколкостотин хиляди години, анализирайки образците лед, взети от Гренландия и Антарктида. В тях се съдържат мехурчета, които съхраняват информацията за състава на въздуха в миналото. Учените определиха съотношението на изотопите от кислород и азот и изясниха, че количеството на необходимия

Учените предлагат няколко обяснения. Първо, увеличението на скоростта на ерозията е могло да засили окислителните процеси. Второ, ако не се разглежда антропогенното изменение на климата, то през последните няколко милиона години средната температура на хидросферата е намалявала и в резултат океаните са могли да разтворят в себе си повече кислород.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА