Last news in Fakti

29 Октомври, 2011 21:23 2 364 0

Промени в кръвното типични за есента

  • кръвно налягане-
  • есента

През месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията за проблеми с кръвното налягане – при някои те са свързани с неговото покачване, при някои – тенденцията е обратна, пише zdrave.bg.

Важно е да се знае, че подобни тенденции съществуват при хората през цялата година, но през някои периоди промените са най-осезаеми.

5 основни причини за хипертонията
За повишено се смята налягането по-високо от 130/80 мм рт. ст. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождащи се от скокове в налягането. Тази хипертония се нарича симптоматична.
Основни причини за повишеното налягане са:

1. Нарушение на тонуса на кръвоносните съдове
Трябва да се направи кръвен анализ, биохимичен анализ, изследване на урината, електрокардиограма, при необходимост - рентген на гърдите и изследване на вътрешните органи.
Ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем са нарича “обикновена” хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас следва да прецени вашият личен лекар или специалист-кардиолог.

2. Проблеми с бъбреците
Почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване (пиелонефрет или камъни в бъбреците). Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения
Ако при кръвните изследвания се установи ниско съдържание на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на хормона алдостерон.
Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома – доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

4. Махмурлукът
Повишеното налягане е един от честите симптоми на махмурлука при напълно здравите хора. Разпадът на алкохола в организма предизвиква спазми на съдовете на главния мозък, предизвикващи тези хипертонични симптоми. В такъв случай следва да се приеме спазмолитик, който ще отпусне съдовете и ще премахне главоболието.

5. Неправилната употреба на контрацептиви
При по-младите жени без видими причини кръвното понякога достига високи граници. Такава хипертония често е свързана с неправилната употреба на противозачатъчни средства. Естрогените, които се съдържат в таблетките, предизвикват повишаването на налягането при 5% от жените. Обърнете се за съвет към гинеколог и сменете употребяваните лекарства.

Вие се нуждаете от допълнителни изследвания, ако:
- хипертонията е възникнала преди 20 или след 60 годишна възраст
- налягането се е повишили внезапно и рязко
- медикаментозното лечение не помага.

5 основни причини за хипотонията
Хипотонията е състояние, при което стойностите на измереното кръвно налягане са под 100/70 мм рт. ст. Тя е съпроводена от отпадналост, виене на свят, главоболие, гадене.

Основни причини за ниското кръвно:
1. Дистония
Адреналинът предизвиква прилив на кръв към главата, повишено налягане, потене, агресивна раздразнителност и води до повишено кръвно налягане. А ацетилхолинът наречен “хормон на отпадналостта” действа точно обратното – понижава налягането, предизвиква треска, раздразнителна отпадналост. Налягането се понижава при наднормено количество ацетилхолин в кръвта.

2. Сърдечни проблеми
Пониженото налягане често е симптом за сърдечна недостатъчност. Това състояние настъпва на фона на възпалителни сърдечни заболявания – ендо- и миокардит, които в половината от случаите се развиват като усложнения след ангина или грип.

3. Приемането на някои медикаменти
Това са някои лекарства за лечение на сърце, големи дози антибиотици, спазмолитици и обезболяващи средства, големите дози “обикновени” успокоителни.

Изострена язва
Налягането рязко спада при изостряне на язва на стомаха или пристъп на панкреатит. Това състояние се съпровожда и с обща отпадналост и потене.

5. Есенна депресия
Хипотонията почти винаги се съпровожда от някакъв вид депресия:
- астенична – депресия на изтощението, при която се усеща чувството на умора и която може да способства дори за отслабването на човека;
- апатична – с характерното за нея безразличие към околния свят, нищо не ни се прави, нищо не ни радва;
- ангедонична –изгубване на чувството на радост. Състоянието се характеризира с преситеност от емоции, усещане за душевен провал Това е депресията, известна сред хората като “заболяването на великите императори и големите бизнесмени”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА