20 Ноември, 2016 12:31 1 398 0

Болницата в Русе се руши и тъне в мръсотия и мухъл

  • русе-
  • болница-
  • детско отделение-
  • инцидент-
  • разруха-
  • мухъл-
  • лоши условия

Кога ще има ново детско отделение в болницата

Болницата в Русе се руши и тъне в мръсотия и мухъл - 1

Условията в много български болници са изключително лоши, а оплакванията на пациентите, които по неволя трябва да бъдат хоспитализирани, са от всякакво естество. Последният инцидент, станал в детското отделение на болницата в град Русе, накара медиите да обърнат специално внимание на това здравно заведение.

По-рано тази седмица майката на пострадалото дете разказа на цяла България от ефира на БНТ за инцидента с двегодишната си дъщеря, който станал преди 2 седмици. Малката Лора паднала от болничното си легло в Русенската болница, след като преградната решетка се счупила. За щастие, детето няма сериозни травми.

Преди три седмици 24-годишната Николет Иванова потърсила помощ за дъщеричката си в русенската болница. Лекарите поставили на детето диагноза белодробно заболяване и го настанили в детското отделение, разказва bTV.

При опит да се изправи в креватчето си, малката Лора се подпряла на предпазната решетка и тя се счупила на две, като детето политнало напред и паднало на земята.

Болницата в Русе се руши и тъне в мръсотия и мухъл

„За секунди стана всичко. Много се уплаших, цялата треперех. И лекарите се уплашиха”, разказва майката пред Нова телевизия.

От болницата за пореден път признават, че има проблем с условията в детското отделение.

„Леглото е старо, амортизирано”, признава зам.-директора на УМБАЛ д-р Йосиф Новаков, но проблемите на болницата не се изчерпват със старите легла. Условията, които биват настанявани майки и бебета в детското отделение са много лоши — по стените има мухъл, тоалетната е само една на етаж.

Всичко в болницата е старо, мивките са изкъртени, мухъл има. Това не са нормални условия, в които могат да лежат децата и да се лекуват, коментира майката на пострадалото момиченце, допълвайки: „Миризмата е отвратителна, отделението не е ремонтирано от години, аз съм лежала и преди там, нищо не се е променило за три години.”

Сигнали за ужасните условия в русенската болница са стигнали до репортерите на Нова телевизия още през януари, когато друга майка се оплакала от мръсотията и старото оборудване.

„Това тук не е място, където деца могат спокойно да бъдат лекувани. Навсякъде е старо. Легла, чаршафи, дори да са изпрани, те са просто ужасни. Хигиената изобщо не е на ниво”, казва тогава майката.

Още през януари от болницата обясняват, че преди две години е бил изготвен план, според който детското отделение трябва да бъде преместено на 9-ия етаж на новата сграда или т. нар. Хирургичен блок, а Онкохирургията да заеме опразненото детско помещение. По думите на д-р Новаков пред телевизия Bulgaria On Air, дарител е осигурил необходимите средства за ремонта, но той така и не започва.

„Ще се преместим, когато имаме възможност за това и бъдат осигурени пари. Освен това, дарителят не заявява изрично, че държи Педиатричното отделение да бъде преместено точно на 9-тия етаж на Хирургическия блок. Поддържаме връзка с колегите и те добре знаят проблема“, каза в отговор шефът на Онкодиспансера д-р Камен Кожухаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА