Last news in Fakti

7 Декември, 2016 09:51 2 568 3

Здравни емигранти: Майка бяга от България, за да оживее детето й

  • майка-
  • дете-
  • бяга-
  • болница
Здравни емигранти: Майка бяга от България, за да оживее детето й - 1

И днес ще се проведе протест на майки на деца с увреждания. Пореден техен вик за помощ. Щще ви срещнем с една майка, която е намерила изход – просто е избягала от България, за да спаси сина си, роден с увреждания. Има политически имигранти, има икономически… Мария Милкова ни среща с един здравен емигрант.

Животът на Елена се преобръща през 1996 г., когато се ражда сина й Виктор. Всичко в бременността й е нормално… до самото раждане. Детето не получава достатъчно кислород и това му нанася непоправими щети. Едва дища и никога няма да може да гълта нормално през устата. Така за елена започва реалността на майка на дете с увреждане в България.

През всичките 10 години Елена проучва къде да емигрира, за да спаси детето си. През 2006 г., когато е на ръба на отчаянието, късметът проработва.

Печели зелена карта за страната на неограничените възможности, дори и за деца като Виктор. Избира Синсинати, защото е проучила, че там е най-добрата детска клиника.

Само след шест месеца той вече е различен. Следват операции и най-важното – вече се храни.

Виктор вече ходи на училище, нормално училище. Има приятели, посетил е „Дисниленд” и даже е летял с балон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    4 0 Отговор
    Жалко, че детенцето е преминално през толкова мъки още от раждането си. Като знам на какво са способни българските институции още по-големи мъки са преживели родителите му. Препоръчително е вместо да се твърди "на мен не може да ми се случи" все повече хора да се спасяват в чужбина, преди им се стовари "българското институционално чудо".
  • 2 Ник

    4 0 Отговор
    Така е и това не е първият случай. Голяма част от емигрантите в Канада са такива. Всички знаят, че там за децата се прави абсолютно всичко и е абсолютно безплатно без значение на сумата.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Там си има застраховка, която покрива разходите, а тук макар и да си плащаш осигуровките ти казват, че трябва да извадиш няколко хиляди лева допълнително за всяка операция. И за какво плащаш осигуровки, аз един зъб или преглед при личен лекар мога да си го платя и кеш, а не да давам над 1000лв годишно за едни 100лв използвана услуга. Но промяната означава частно застраховане и отмяна на задължителните осигуровки. Всеки работещ трябва да има осигуровка, но той сам да си избира къде ще е. Вече ако ти се налага осигуровката поема разходите и ги плаща на болницата. Сега има монопол и някак как това да е нормално. В САЩ казват, че е несправедливо, но това е, защото ако нямаш осигуровка не получаваш и специализирано лечение. Но по-несправедливо е да имаш такава и да не получаваш специализирано лечение.