14 Декември, 2016 19:00 1 774 0

Португалия - 3000 слънчеви часа годишно

  • португалия-
  • порто-
  • мадейра-
  • зима-
  • вино-
  • кухня-
  • най-евтината

Ако все още не сте били в Португалия, то включете я в списъка си с дестинации, които трябва да видите непременно, съветва ladymagazine.bg. Не за друго, а защото малката южна страна става все по-популярна с всяка изминала година (за туристите от Западна Европа красотата й отдавна не е тайна), което означава, че скоро може и да загуби част от автентичното си очарование.

Португалия има богато историческо и природно наследство, независимо в коя част на страната се намирате. Пригответе се да изследвате дълги пясъчни плажове в Алгавре, невероятни църкви и дворци в Алкобаса, симпатични рибарски селца в Назаре, както и спиращите дъха гледки към Атлантическия океан от най-западната точка на Европа – Кабо да рока.

Португалия има много вкусна версия на средиземноморската кухня. Опитайте сладкишите, морските дарове и зеленчуковите блюда. Комбинирайте с местно вино – не забравяйте, че от Португалия идва прочутото в цял свят вино порто.

Наскоро Португалия беше обявена за най-евтината дестинация за хапване и пийване в Европа и, веднъж стигнали там, сами ще се уверите, че цените на храната са повече от разумни.

Това е една от сериозните причини, които могат да ви доведат в този край на континента.Португалия има над 3000 слънчеви часа годишно, а в някои места, като района на Алгавре например, дори през зимата температурите са в рамките на 16-18 градуса.

Някои хора забравят, че Португалия разполага със страхотни острови, които предоставя на ваше разположение. Става дума за Мадейра и Азорските острови. Те имат красива природа и типичните за страната екопътеки, наречени „левадас“.

Ако искате да се разходите просто ей така из тази красива средиземноморска страна, започнете с Порто и Севера, с посещение на замъка в Гимараеш (Guimarães Castle) – родното място на Португалия или с основните примери на португалския бароков стил в Порто – Църквата Сао Франциско (Church of São Francisco ) и Кулата на духовенството (Torre dos Clérigos). Друга интересна възможност е двореца на Матей (Palace of Mateus ) във Вила Реал.

Продължете пътуването си към центъра на Португалия, където университетът Коимбра (University of Coimbra) – един от най-старите в Европа, ще ви разведе в света на студентите. Със сигурност разгледайте римските руини в Конимбрига (Roman ruins in Conímbriga ), които датират от времето на римската окупация на Иберийския полуостров.

Насочвайки се към столицата, разгледайте две от основните забележителности, оставили своя отпечатък в историята на Лисабон и Португалия – манастира Jerónimos и кулата на Белем. Други задължителни места за посещение са националният дворец Пена в Синтра (National Palace of Pena), националният дворец Келуш (National Palace of Queluz), базиликата Мафра (Basilica of Mafra), манастирите Алкобаса и Баталя (Monasteries of Alcobaça and Batalha ) и замъкът Обидош (Óbidos castle).

Още на юг ще бъдете впечатлени от гледките, разкриващи се от градовете Марвао и Монсарез. Времето минава по-бавно по тези места и определено не стига, за да се насладите докрай на заобикалящата ви природа. Заслужава си да посетите още римския храм в Евора (Roman temple in Évora) и херцогския замък във Висоса (Ducal Palace in Vila Viçosa).

Интересна е крепостта Сагрес (Fortress of Sagres). Тя ще ви предостави огромна гледка, включваща небе, море и югозападния ъгъл на Европейския континент.

Мадейра – перлата на Атлантическия океан

Със субтропичен климат, затоплян от Гълфстрийм, това вулканично изригване край брега на Африка, е плаващата градина на Португалия. Откриването на Мадейра през ХV в. от принц Анри Мореплавателя слага начало на златното време на Португалия. Той е бил „открит“ отново от облечените в зимни дрехи британци през ХІХ в., когато става място за техните ваканции. Верността на англичаните става почти легендарна, толкова завладени били те от пищните, отвесни пейзажи, дивите терени, терасирани и обработвани от любезни хора; тъмното, сладко вино – и „дните на вечния юни“.

Впечатляващи върхове и кръстосана мрежа от маркирани пешеходни пътеки насърчават набезите към зелените околности. Отдавнашни любими туристически маршрути следват дългите levadas – изградена от човека мрежа от напоителни канали, които пренасят вода от планинските върхове през фермите до полята и градовете по-долу. Островът с размери 58 на 22 км (70% е национален парк) събира на своя хаотичен терен повече, отколкото много области, които са пет пъти по-големи от него.

Един лъкатушен път към живописните вътрешни части, Сера де Агуа, е трилър на вкопчените до пребледняване пръсти, с отплащащи се изгледи на Пико Руиво – 1883-метровият най-висок връх на Мадейра. Открояващият се хотел „Рейдс Палас“ е безспорната кралица на Фуншал, столицата на Мадейра – построен, за да отговори на потребностите от подслоняване на гостуващи аристократи от откриването му през 1891 г. насам.

Високо на един нос, който се извисява над обширната панорама на пристанищния град и скалистите, злачни планини отвъд него, Рейд е загънат в декар след декар добре гледани градини, буйство на цветя, палми и райски птици. Уинстън Чърчил, Джордж Бърнард Шоу и безброй други видни особи и знаменитости са превърнали този краевековен хотел в предпочитан подслон. Хотелският ресторант с френска кухня „Фавните“ (Les Faunes) е смятан за един от най-добрите на острова, а чаят в късния следобед – като повечето неща в тази средиземноморска вила – е нещо като островна институция.

Марвао – средновековен замък и уютна странноприемница

Деветстотин метра под изградения върху хълм град Марвао се простира Алентежу, централната област на Португалия. Наблъскан сред крепостни валове от ХІІІ в., Марвао е един от най-очарователните градове замъци в страната, с население точно 300 души. Той е достатъчно интимен, за да почувствате бързо неговия силен средновековен характер и чара на старинния малък град.

Отседнете в уютната поузада „Санта Мария“. Тя не претендира да има забележителната величественост или впечатляващите фасади на други поузади, но в това се състои до голяма степен и нейният чар. Оформена е като странноприемница чрез съединяване на градски къщи от ХVІІІ в., с подове, настлани с червени плочи, с гредоредни тавани и каменни огнища, украсени с плочи азулежу.

Великолепни изгледи от ресторанта към далечните планини на Испания, на около 6 км оттук, обясняват защо Марвао е толкова важна пешка във военната шахматна игра, разигравана през вековете между Испания и Португалия.

Тази очарователна замък-странноприемница е добро място да останете насаме с вашите мисли и „да погледнете отвисоко на орлите“, както казва един португалски поет.

Порто

Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я наричат испанците), португалският град Порто е удивителна смесица от стилове, епохи и лайфстайл.

От тесните средновековни улички излизате на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн.

Центърът на Порто е достатъчно малък, за да бъде изследван пеш. Намира се на северния бряг на река Дору, а пет моста го свързват с Вила Нова де Гая.

Започнете разходката си от Рибейра (крайбрежния квартал), прочут с оживените си барове, превъзходните си ресторанти и речните круизи. Тук е мястото да получите първи впечатления от Порто.

Кулата Торе дос Клеригос ще ви предизвика с 225 стъпала, но на върха си ще ви награди с най-добрата панорама към града. Оттук няма как да не забележите катедралата, която доминира пейзажа на Порто. Заслужава си да я посетите заради интересната смесица от архитектурни стилове и богата украса вътре.

Порто има няколко музея, посветени на изкуството – като Музея на съвременното изкуство и Националния музей Суарес дос Рейс. Този, който не трябва да изпускате обаче, е Музеят на силното вино порто (или портвайн). Срещу скромна входна такса ще се запознаете с историята на производството и износа на портвайн в региона, има възможност и за дегустация.

Много от местните винарни предлагат дегустации и близка среща с производствения процес на световноизвестното вино от Порто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА