4 Ноември, 2011 11:34 2 515 0

Ябълка и морков вместо витамин от аптеката

  • витамини-
  • зеленчуци-
  • плодове

В индустриалните страни всеки трети е убеден, че витаминните таблетки укрепват здравето. Изследванията обаче казват друго. Според няколко актуални проучвания приемането на определени витамини може да доведе дори до рак, предупреждава „Дойче веле“

Ябълка и морков вместо витамин от аптеката - 1
Снимка: БГНЕС

Витамините и хранителните добавки често се оказват безполезни, а в някои случаи могат да се превърнат в сериозна опасност, става ясно от няколко американски изследвания, предупреждава „Дойче веле“.

Урологът Ерик Клайн от клиниката в Кливланд бил убеден, че витамин Е може да предотврати рак на простатата. За да докаже теорията си, той провел изследване сред 35 000 души. В продължение на 5 години и половина 9000 от тях приемали всеки ден витиман Е. Резултатите обаче били коренно различни от очакванията на уролога. От тях станало ясно, че:

По-добре се хранете здравословно!

"Мъжете, които приемат витамин Е, са изложени на значително по-висок риск от рак на простатната жлеза. От 1000 души, приемали витамин Е, 76 са заболели от рак на простатата. В контролната група без витамини са заболели само 65 души, тоест 11 по-малко", каза Ерик Клайн. Според него причината е във високата дозировка на витамина. Дневната доза по време на изледването е била 20 пъти по-висока от препоръчаната.

"Витамин Е предпазва клетките от свободни радикали и евентуално може да помогне за предотвратяване на ракови заболявания. Така си мислехме. Междувременно има указания, че високи дози витамин Е предизвикват точно обратния ефект. Те влошават оксидативния стрес, което води до увреждане на тъканите и може да бъде причина за възникване на ракови заболявания", твърдят уролозите.

Това, че високите дози витамини са вредни, доказва и още едно изследване от САЩ.

Учените са провели анкета сред 40.000 възрастни жени, изследвайки техните хранителни навици. Две трети от жените са употребявали мултивитаминни таблетки, желязо и магнезий. Именно тези жени умират по-често от рак или сърдечна недостатъчност. Изследването в Америка е продължило цели 20 години.

Кристиан Глуд от университета в Копенхаген отдавна изследва вредното въздействие на витамините. Той коментира студиите по следния начин: "Тези студии са просто наблюдения. В тях учените отбелязват взаимовръзка между допълнителните хранителни съставки и повишения риск от ракови заболявания, но те не са сигурни дали за раковите заболявания няма и други причини".

Въпреки това Кристиан Глуд взема насериозно резултатите от изследванията. Защото те потвърждават резултатите от клиничните изследвания, които имат сравнително по-висока научна стойност.

Половината американци пият витамини

Според изследване на Американската медицинска асоциация особено опасни са добавките с желязо. "Открихме, че много от често използваните витаминни добавки или такива с минерали като мултивитамини, витамини от групата В, фолиева киселина, желязо, магнезий, цинк и мед, са свързани с риск от повишена смъртност", отбелязват авторите на изследването.

Според медиците и експертите по хранене хората, които не страдат от недостатъчност на хранителни вещества, трябва да избягват допълнителните хранителни съставки. Както и витамините. Реалността обаче изглежда другояче. В индустриалните нации всеки трети човек е убеден, че витамините помагат за здравето. А в САЩ почти половината население пие витаминни добавки. Става въпрос за пазарен дял от 20 млрд. долара годишно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА